Õigusemõistmise nädal keskendub tänavu noortele

5. oktoober 2020

Eesti kohtute eestvedamisel toimub 5.–11. oktoobrini iga-aastane õigusemõistmise nädal, mille eesmärk on tutvustada avalikkusele kohtute tööd ja õigusemõistmist inimestele lähemale tuua. Tänavu on ürituste põhitähelepanu suunatud noortele.

Koostöös MTÜ-ga Tagasi Kooli annavad kohtunikud 1.–12. klassi õpilastele e-külalistunde. Seal räägitakse lähemalt kohtunikutöö telgitagustest ja inimõigustest ning arutletakse muu hulgas selle üle, miks inimesed ise kohtusse pöörduvad.

Samuti korraldatakse koos prokuratuuriga videokampaania, mis näitab kolme elulise loo kaudu, kui lihtsalt võib noor inimene teadmatusest või uljusest kohtupinki sattuda ja minna elule vastu kriminaalkaristusega. Videotes kirjeldavad kohtunikud, prokurörid ja ka noored ise konkreetseid juhtumeid, mis puudutavad vägivalda, identiteedivargust sotsiaalmeedias ja narkootikumide ühest kohast teise viimist.

Tallinnas ja Tartus aga toimuvad linnaekskursioonid, kus huvilistel on võimalus külastada õigusemõistmise ajaloos olulisi paiku. Emajõelinnas juhib esmaspäeval ringkäiku õigusajaloolane Marju Luts-Sootak ja pealinnas reedel ajaloolane Jaak Juske.

Ürituste kohta leiavad huvilised lähemat infot kohtute kodulehelt ning Eesti Kohtute FB lehelt.