Juuli 2020 Lastekaitse Liidus – kes, kus, miks ja kuidas?

4. august 2020

Igal suvel mingil ajal
tahaks siia tulla me,

mere ääres, laagrirajal
Pivarootsis kohtume!

Ajal, kui juuli on meist paljude jaoks puhkuste kuu, toimetavad Lastekaitse Liidu lastelaagrid täistuuridel. Kui uurisime, kuidas neil läheb, saime vastuseks, et Pivarootsi ja Remniku senine laagrisuvi on olnud tempokas ja lahe. 

Lääneranna Noortekeskuse korraldatud Pivarootsi suvelaager. Foto: Eliise Tiidussalu

Juuni ja juuli statistika:

Remniku Noortelaager, suvelaager „Sport ja muusika“
– toimunud kokku 5 vahetust
– osalenud on noori üle vabariigi kokku 872 (lastekaitsevõrgustiku kaudu 505 noort, tavatuusiku alusel 367 noort)

Pivarootsi Noortelaager
– toimunud kokku 4 vahetust: kaks 6 päevast vahetust, 1 vahetus 3 päevane, 1 vahetus 4 päevane. Töömalev, 10 noort toimus Saua valla noortele
– osalejaid noori suvelaagris kokku 272 (lastekaitsevõrgustiku kaudu 85 noort, tavatuusiku alusel 187 noort)


Uudised ja teated

Mis juulis veel toimus? 

  • Esitasime Sotsiaalministeeriumile esimese poolaasta tegevusaruande strateegilise partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks!” raames. 
  • Jätkasime Active Citizens Fund (ACF) projekti tegevustega, mille suunaks ja lõppeesmärgiks on “Lastekaitse Liidu üle-eestilise võrgustiku ja koostöö arendamine ning liikmeskonna kommunikatsioonivõimekuse tugevdamine”. Praeguseks on lõpusirgel nii võrgustikutöö- kui ka kommunikatsioonistrateegia.
  • Esitasime arvamuse  Justiitisministeeriumile – perekonnaseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõule
  • Ettevalmistused Vaimse tervise rohelisele raamatule ja ohvriabi seaduse eelnõu VTK´le arvamuste koostamisel
  • Sisendi (ekspertintervjuu+täiendavad materjalid) andmine SKA perelepitussüsteemide võrdlevaks uuringuks riikliku perelepitussüsteemi loomise raames
  • Sisendi andmine Eesti Koostöö Kogule järgmise Eesti inimarengu aruande teema valikus (Lastekaitse Liidu soovitus fokusseerida vaimsele tervisele, põhjendused tulenevalt laste ja noorte probleemistikust).
  • Koostöökohtumised Soome Lastekaitse Keskliidu esindajatega, Soome kontaktide ja uuringute vahendamine SKA´le seoses perelepitussüsteemide võrdleva uuringuga.
  • Arvamus/hinnang Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti päringule AS All Media Eesti programmis TV3 09.12.2019 kell 20:00-22:35 eetris näidatud filmi „Muumia“ kohta.
  • Lastekaitse Liidu FB lehe juulikuu kõige populaarsem postitus (praeguseks enam kui 200 jagamist ja reach üle 20 000) oli seotud viimasel ajal levima hakanud ohtliku trendiga. Samas olid laia levikuga ka suvised lugemisnurgad, kus jagasime veebiajakirja “Märka Last” viimase numbri positiivse vanemluse ja isaduse teemalisi lugusid.

Töö laste ja noortega 

  • Osalesime National Eurochild Forum (NEF) riikide kohtumisel, kus vahetati kogemusi ja parimaid praktikaid. Eesti tänavune NEF tegevus on seotud Just Filmi lapse õiguste programmiga, mis tähistab tänavu kümnendat juubelit ning kus on fookuses see, et korralduslikult tegutsetaks mitte ainult laste jaoks, vaid ka lastega koos. Lisainfo: www.justfilm.ee/feed/markalast.
  • Korraldasime inspiratsioonipäeva, kust pärit mõtted, kontaktid ja kogemused saadavad meid veel kaua.
  • Käisime Pivarootsis toimunud meedialaagris laste ja noorte teemalist töötuba tegemas ning ka ise osalemas.
  • Märka Last Loomepesa looja  ja toimetaja Kärg (17) hakkas enda kooli uurimistöö raames uudiseid räppima: “Mis siis, kui uudiste lugemise asemel saaksime panna käima laulu ning peale paari minutit olla juba viimaste suurimate sündmustega kursis? Just sellest tuligi idee ühendada kaks südameasja: räpp ja laste kaasamine. Eks kaasamise alla läheb ju ka noorte informeerimine neile huvipakkuvas ning atraktiivses keeles.”
    Juulireportaaži leiate siit.
  • Lastekaitse Liidu Noortekogu poolt loodud ja hallatav Instagrami konto jõudis peale kolme kuud tegutsemist 700 jälgijani.

Pilt: Märka Last Instagrami konto ekraanitõmmis


Projekt “Targalt internetis”
www.targaltinternetis.ee / Facebook

  • Osalesime INHOPE-i aastakoosolekul, mis toimus tänavu veebis.
  • Vihjeliini poolt käideldi 16 teadet, milles 12 sisaldasid infot veebilehtedest, mis esitasid ebaseaduslikku (laste seksuaalne väärkohtlemine) materjali.
  • Koostasime ja esitasime Euroopa Komisjonile vihjeliini II kvartali tegevusaruande. II kvartalis käideldi vihjeliini poolt 218 teadet, millest 130 sisaldas infot ebaseadusliku (laste seksuaalne väärkohtlemine) materjali kohta.
  • Osalesime ligipääsetavuse rakkerühma e-keskkondade kolmandal arutelul.
  • Osalesime INHOPE veebiseminaril “Webinar – Cookie, Referrers and more”.

“Kiusamisest vabaks!” programm
www.kiusamisestvabaks.ee / Facebook

Terve kuu vältel oleme tegelenud programmi “Kiusamisest vabaks!” metoodiliste materjalide arendamisega. Tasapisi valmivad uue lasteaia kohvri sees olevas mahukad ja põnevad materjalid: käsiraamat, tegevusraamat, nõuanded spetsialistidele ning vanematele jpm.
Valmistume uue õppeaasta koolitusteks. Sügisel ootavad lastehoidude, sõimede, lasteaedade ning koolide spetsialiste ees programmi jätku-ning põhikoolitused, millele on peagi võimalik registreerida www.kiusamisestvabaks.ee oleva kalendri kaudu.
Et kõigi metoodiliste materjalide soovijate tellimused jõuaks nendeni kiiremini ning mugavamani uuendame enda e-poe võimalusi.

“Kiusamisest vabaks” FB lehe juulikuu kõige populaarsem postitus sõnade olulisuse teemal.


Lastekaitse Liit meedias


 

Varasemate kuude kokkuvõtted:

 

Meie tegevuste elluviimist toetavad