Veebruar 2020 Lastekaitse Liidus – kes, kus, miks ja kuidas?

6. märts 2020

„Ma olen aru saanud, et inimese elu pole kuigi palju väärt,
kui ta ei ole valmis andma oma väikest panust selleks,
et jätta lastele – meie kõigi lastele – veidi parem maailm.“

– Barack Obama

“Kiusamisest vabaks!” programmi põhikoolitusel osalenud õpetajad, kes ei pidanud paljuks koolivaheajal õppima ning kogemusi vahetama tulla

VEEBRUAR 2020

Programm “Kiusamisest vabaks!”

  • Tervitasime uut kolleegi. “Kiusamisest vabaks!” programmi koordinaatorina asus ametisse meie pikaaegne koolitaja Saskia Tärk. Ta on omandanud haridusteaduse magistrikraadi Tallinna Ülikoolis ning kaitsnud oma diplomitöö teemal „Kiusamise ennetamine ja sotsiaalse pädevuse arendamine I kooliastmes õpetajate hinnangul pilootprojekti „Kiusamisest vabaks!“” näitel”.
    Loe ja vaata lähemalt:
    “Kiusamisest vabaks!” meeskonnaga liitus Saskia Tärk
    *      *      *
  • Koolitasime 317 õpetajat, kokku 32 erinevast koolist üle Eesti. Uusi koole liitus programmiga 12. 
  • Kolm kogu kooli koolitust Saue Gümnaasiumis, Sillamäe Kannuka Koolis, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumis (sh pedagoogiline ja tehniline personal, kooli juhtkond, hoolekogu liikmed);
  • Põhikoolitus Ida-Virumaa koolide meeskondadele vene keeles, põhikoolitused üle-Eesti koolide meeskondadele eesti ja vene keeles, jätkukoolitused Tallinnas eesti ja vene keeles.
  • „Kiusamisest vabaks!“ programmi veebruari tunnikavad olid pühendatud küberkiusamise ennetamisele ja rahvusvahelise turvalise interneti päeva tähistamisele (11. veebruar).
  • Põhja-Tallinna lasteaedade ja koolide parimate praktikate teabepäeval osales 85 inimest  25 haridusasutusest – nii lasteaedade kui koolide õpetajad, juhid ja tugispetsalistid, kes jagasid omavahel häid kogemusi sotsiaalsete suhete loomisel ja hoidmisel. 
  • JCDecaux toetusel on Tallinna ühistranspordipeatustes veebruaris väljas erinevates Tallinna linnaosades laste loovtööd, mis laekusid Lastekaitse Liidu loovkonkursile „Õigus olla mina ise“ novembris 2019. GALERII: Loovkonkursi “Õigus olla mina ise” võidutööd jõudsid linnaruumi
  • Esitasime Põhjamaade Ministrite Nõukogule NORDEN projekti „Nordic-Baltic Free of Bullying network cooperation“

Turvalise interneti päeva tähistas 270 kooli, lasteaeda ja noortekeskust üle Eesti

Projekt “Targalt internetis”

Alustuseks kaks praktilist infokildu, mida saavad moel või teisel kasutada kõik.

  • Kasulike nõuannetega plakatid, mis on mõeldud lasteaedadele ja algkoolidele. Saate endale alla laadida ning kas välja printida ja/või kasutada sotsiaalmeedias.  
  • Digitarkusteradega ekraanitaustad.
    NB! Soe soovitus: Avage, vaadake ja uurige, kuna need on visuaalselt ilusad ja samas igati kasulikud asjad! :)


  • 11. veebruaril toimus turvalise interneti päev, mille kohta valmis värske ülevaade:  Tänavu tähistas turvalise interneti päeva 270 kooli, lasteaeda ja noortekeskust üle Eesti
  • Sel puhul koostasime Märka Last ajakirja Targalt internetis eriväljaande, mille artiklid on loetavad ka ajakirja veebilehel.  
  • Turvalise interneti päeval pöördusime videosõnumiga Laps käitub vanema tegude, mitte sõnade järgi” lapsevanemate poole, et rõhutada täiskasvanu head eeskuju ka internetikasutuses.
  • Paralleelselt kutsusime lapsi ja noori oma arvamust väljendama meemide kaudu teemal “Laps teeb, mida laps näeb”.  Meemiarvamuse ürituse eesmärk oli teada saada, mida lapsed arvavad täiskasvanu või vanema sõbra eeskujuks olemisest digikeskkonnas.                                                                                                       *       *        *
  • Jätkus koostöö Võru maakonna ohutusprojektiga “Tunnen.Tean.Oskan”, mille raames toimusid Targalt internetis külalistunnid Parksepa lasteaia, Võru linna lasteaia „Päkapikk”, Lasva lasteaia „Pargihaldjas“ ja Väimela lasteaia „Pääsupesa“ koolieelikutele.
    Teemad on valitud eesmärgiga, et lapsed saaksid teavet, mis toetavad nende turvalise ja tervisliku internetikasutuse harjumuste kujunemist.

Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti “Koos laste ja perede jaoks” koostööpartnerite kohtumine Lastekaitse Liidus (13.02.20)


Muud olulised teemad ja infokillud

  • Kohtusime ja pidasime plaani Sotsiaalministeeriumi projekti “Koostöös laste ja perede jaoks” koostööpartneritega, kelledeks on Lapse Heaolu Arengukeskus SA, EELK Perekeskus SA, MTÜ Oma Pere, Ennetustegevuse Keskus ja MTÜ Lastekaitse Liit.
    Märtsis ehk et juba praegu paneme kokku ühist infot, millega olla esindatud 18.-19.03 Linnade ja Valdade Päevade messialal.
                                                                          *        *        *
  • Positiivse rahastusotsuse sai meie poolt Aktiivsete Kodanike Fondi kirjutatud projekt “Lastekaitse Liidu üle-eestilise võrgustiku ja koostöö arendamine ning liikmeskonna kommunikatsioonivõimekuse tugevdamine”.

  • 40-liikmeline grupp, mis koosnes Eestimaa noortest ja aktiivsetest inimestest, sealhulgas 6 Lastekaitse Liidu esindajat (4 noort ja 2 täiskasvanut), käis tutvumas Marina Kaljuranna ja Euroopa Parlamendi tööga: GALERII: Marina Kaljurand kutsus Eesti noored endale Brüsselisse külla.
  • Võrdse Kohtlemise Võrgustiku liikmena osaleb Lastekaitse Liit ajavahemikul 2020-2021 projektis VÕIVIK: Võimekas Vabakond Inimõiguste Kaitsel, mille raames kogutakse veebruaris ja märtsis sisendit ÜRO üldise korralise ülevaatuse variraportiks. Igaüks saab anda omapoolse panuse, täites veebiküsitluse või tulles oma kogemusi ja mõtteid jagama avalikele kohtumistele, millest mõned (Rapla, Narva) toimusid juba veebruaris ning ülejäänud on planeeritud märtsis.11.03.20 – Kuressaare
    12.03.20 – Pärnu
    17.03.20 – Rõuge
    19.03.20 – Jõgeva
    26.03.20 – TapaKohtumisi korraldab ja projekti veab eest: Inimõiguste KeskusLoe lisaks: Me vastutame. Enda ja teiste eest. 

HEA TEADA!

Ja kui juba jutt märtsi peale läks, siis käesoleva kuu kohta nii palju, et koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskuse, Eesti Lugemisühingu, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu ja Rahva Raamatuga tunnustasime eile (05.03) parimaid laste- ja noorteraamatuid.

Millised on 2019. aasta parimad laste- ja noorteraamatud?
ERRi galeriid ja telelugu saate vaadata siit: Galerii: lastekirjanduse keskus tunnustas parimaid laste- ja noorteraamatuid.

 


Varasemalt samal teemal:
Jaanuar 2020 – Lastekaitse Liidu tööd, tegemised ja arengud