Sel nädalal tunnustatakse mullu ilmunud parimaid laste- ja noorteraamatuid

2. märts 2020

 

Lastekirjanduse eksperdid kuulutavad sel neljapäeval Eesti Lastekirjanduse Keskuses toimuval aastakoosolekul välja parimad lastele ja noortele mõeldud raamatud. Seekordsesse valikusse mahtus 15 laste- ja 8 noorteraamatut, mis valiti möödunud aastal ilmunud 824 teose hulgast, millest 185 on algupärandid ning 639 tõlkeraamatud.

„Heade laste- ja noorteraamatute valik tuleb ka sel aastal lugemissõpradele appi ja aitab raamatukülluses üles leida need parimatest parimad,” kirjeldas lastekirjanduse keskuse kirjandusuurija Jaanika Palm. Ühtlasi tõi ta välja, et žürii eesmärgiks oli koostada võimalikult avar ja edasistele lugemisnaudingutele juhtiv nimekiri, mis kirjanduslikus kvaliteedis järeleandmisi tegemata pakuks rõõmu ja mõtlemisainet võimalikult suurele hulgale lastele.

Sedasama, rõõmu ja mõtlemisainet, seekordsed raamatud tõesti ka pakuvad. Ühte valikusse jõudnud raamatut iseloomustas Tallinna Keskraamatukogu laste- ja noorteteeninduse raamatukoguhoidja Mirjam Kaun sõnadega: “Raamat suudab lõbusal moel rääkida rasketest ja tõsistest teemadest. See on mõnus ajaviide, kuid pakub samal ajal ka vahendeid keeruliste olukordadega toimetulekuks ja ärevusega võitlemiseks.”

Lastekaitse Liit ja Eesti Lastekirjanduse Keskus tunnustavad häid lasteraamatuid alates 2009. aastast. “On tore näha, et see enam kui kümne aasta pikkune traditsioon endiselt jätkub,” ütles Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg. “Tänan kõiki koostööpartnereid, kes sel määral pühenduvad ning tänu kellele on see konkurss niivõrd laiapõhjaline ja sisuline, nagu see tänaseks on,” lisas ta.

Tunnustus aitab lastel, lapsevanematel ja lastega töötavatel spetsialistidel orienteeruda uudiskirjanduses ja leida lugemisvarasse eakohaste illustratsioonidega sisukad raamatud. 2018. aastast välja antav Hea Noorteraamat pakub huvitavat lugemist käänulisel, ent põneval eneseleidmise teel olevatele noortele.

Raamatuid hindavad lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust. Rahva Raamat varustab ära märgitud raamatud informatiivsete kleebistega. Nii suuremates kui väiksemates raamatukogudes juhatavad lugejaid “Hea lasteraamatu” ja „Hea noorteraamatu“ juurde vastavad plakatid.

 


 

Vaata lisaks:
Hea lasteraamat ja Hea noorteraamat