Ettepanek muuta lastekaitsepäev lipupäevaks

7. jaanuar 2020

Eelmise aasta lõpus, 30.12.2019, esitati Riigikogu sotsiaalkomisjonile ja fraktsioonidele ühispöördumine, kus allakirjutanud lapse õiguste ja heaolu eest seisvad organisatsioonid teevad ettepaneku täiendada pühade ja tähtpäevade seadust punktiga, mis sätestab 1. juunil tähistatava lastekaitsepäeva riiklikuks tähtpäevaks ja lipupäevaks.

Turvaline ja lapsesõbralik Eesti on iga lapse õigus ning meie kõigi kohustus ja võimalus kõikjal ning alati. ÜRO lapse õiguste konventsioon rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel. Lapse arengut ja heaolu mõjutavad nii päritolu, bioloogiline, psühholoogiline kui ka sotsiaalne keskkond, ning viimane on otseses seoses ühiskondlike otsustega.

Otsus hakata tähistama lastekaitsepäeva riikliku tähtpäevana, mil heisatakse riigilipud, kannab endas sõnumit, et ühiskonnas on lapsed väärtustatud samamoodi kui emad, isad ja vanavanemad – on ju ka neil oma riiklik tähtpäev.

Lastekaitsepäeva tähistamine on saanud Eestis tugevaks tavaks. Nii perekonnad, kogukonnad kui ka linnad ja vallad korraldavad lapsi rõõmustavaid üritusi, tehakse palju toredat nii laste jaoks kui lastega koos. See tähendab, et hetkel on lastekaitsepäev rahvapüha, mille muutmine riiklikuks tähtpäevaks ja ametlikuks lipupäevaks oleks igati põhjendatud ja loogiline.

Lastekaitsepäeva tähistamine sai alguse 1925. aastal Genfis toimunud ülemaailmsel konverentsil. Kuigi mitmed riigid tähistavad lastekaitsepäeva erinevatel aegadel, on Eestis kinni peetud 1. juuni tavast, mis on pärit Ameerikast. Nimelt kutsus Hiina konsul 1925. aastal San Franciscos traditsioonilise Hiina Draakonifestivali tähistamiseks kokku Hiina lapsed, kellel polnud vanemaid. Sealt saigi alguse traditsioon tähistada lastekaitsepäeva igal aastal juunikuu esimesel päeval. Eestis alustas Lastekaitse Liit lastekaitsepäeva tähistamist 30 aastat tagasi.

1. juunil antakse ka Vabariigi Presidendi roosiaias üle “Lastega ja lastele” tunnustusauhindu. Laureaatideks on kaheksa laste heaolust hooliva organisatsiooni poolt välja valitud inimesed ja organisatsioonid, kelle uued algatused või pikaajaline tegevus on positiivselt mõjutanud laste ja perede käekäiku kohalikul, maakondlikul või riiklikul tasandil.

Aastal 2016 anti Eestile ÜRO partnerorganisatsiooni IFFD (International Federation for Family Development) poolt auhind, millega tunnustati riigi järjepidevat ja jõulist tegevust laste ja perede heaolu parandamisel. Riik väärtustab emasid, isasid ja vanavanemaid, heisates riigilipud. Nüüd on riigil aeg astuda järgmine samm ja anda ka lastele päris nende oma päev, kuulutades 1. juuni lastekaitsepäevana riiklikuks tähtpäevaks ja lipupäevaks.

Lugupidamisega

Alla kirjutanud:

Eesti Asenduskodu Töötajate Liit
Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus
Eesti Lasteaednike Liit
Eesti Lastearstide Selts
Eesti Lasterikaste Perede Liit
Eesti Linnade ja Valdade Liit
Eesti Noorteühenduste Liit
Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon
Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon
Eesti Õpilasesinduste Liit
MTÜ Igale Lapsele Pere
MTÜ Lastekaitse Liit
MTÜ Oma Pere
SA EELK Perekeskus
SEB Heategevusfond
Sotsiaalkindlustusamet
Sotsiaalministeerium
Tartu Ülikooli Üliõpilasesindus
Vabaühenduste Liit

Pöördumise adressaadid

Riigikogu sotsiaalkomisjon
Riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon
Riigikogu Isamaa fraktsioon
Riigikogu Keskerakonna fraktsioon
Riigikogu Reformierakonna fraktsioon
Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon


Taustinfona hea teada

Lastekaitse Liidu poolt 2018. aastal Riigikogu põhiseaduskomisjonile esitatud samateemalise arvamuse leiate siit.