GALERII: Lastekaitse Liidu meedialaager tõi Tartusse kokku sarnaste huvidega noored

5. november 2019

Lastekaitse Liidu korraldatud meedialaager “Noorte kaasamine osalusvõimaluste laiendamiseks” tõi Tartusse kokku hulga meediahuvilisi noori. Tegemist oli kahepäevase kohtumisega, mille peamiseks eesmärgiks oli lisaks uute kontaktide saamisele ja mõtete vahetamisele läbi kogemuslugude osalejaid julgustada ja inspireerida.

Sellest tulenevalt valiti ka laagri toimumise paik pisut teistsugune – ööbimiseks Looming Hostel ning koolituseks samas majas asuvad Haldjapere ruumid.

Esimesel päeval käis külas Fotowärk fotograaf Siim Kinnas, kes tegi ülevaatliku kiirkoolituse “Kuidas teha olemasolevate vahenditega head pilti nii, et see töötaks valitud meediumis?”

Teisel päeval oli erinevaid teemasid ja kogemuslugusid rohkem: Lihula koolinoorte heategevusliku balli peakorraldaja Svea Stahlman, ERRi Tartu teleoperaator Heini Heinlaid, Haldjapere OÜ üks loojatest Mariliis Tähepõld ja Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.

Laagri lõpetas külaskäik Tartu Postimehe toimetusse, kus ringkäiku tegi tegevtoimetaja Kristel Kaljuvee.

Soovin öelda kogu selle seltskonna kohta, kes me seal koos olime, et kui mina tulin selleks, et julgustada, motiveerida ja tegudele tõugata, siis enesele teadmata te kõik aitasite ja inspireerisite hoopis mind,” võttis Svea Stahlman enda muljed kokku.

Harjutamine teeb meistriks

Lisaks oma kogemusloole jagas ERRis töötav Heini Heinlaid ka häid nippe, mida ja kuidas kaamera ette sattudes teha või mida pigem mitte. Ühtlasi said kõik laagris osalejad ära proovida, mis tunne on kaamera ees, sealsest valgusest veidi pimestatult seista ja rääkida. 

Noori juhendanud Heini sõnul oli positiivseks üllatuseks see, et kõik olid kaamera ees keskmisest eestlasest avatumad ja jutukamad: “Usun, et need noored on ka reaalses intervjuusituatsioonis enesekindlad ning ehk mäletavad ka mõnda nippi ja soovitust, kuidas kaamera ees käituda ning oma mõtteid selgelt esitada.”

Lastekaitse Liidu Noortekogu seniseid tegemisi tutvustas ning nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi kogemusi jagas Dalia Doman (17).

Projekti “Noorte kaasamine osalusvõimaluste laiendamiseks” rahastajaks on Eesti Noorteühenduste Liidu noorte osaluse fond. Korraldajaks Lastekaitse Liit, koordinaatorid Annika Silde ning Kristi Märk.

Lastekaitse Liit on vabaühendus, mis aitab kaasa lapse õiguste tagamisele ja lapsesõbraliku ühiskonna kujundamisele. Ühtlasi tähistatakse liidu eestvedamisel novembrit kui lapse õiguste kuud, mille tänavuseks juhtmõtteks on “Lapse õigus olla tema ise”.


Osalejate tagasiside

“Mulle meeldis Svea kogemuslugu seoses balliga, kuna see, kuidas need tavalised väikekoha noored said mõjutada ühe poisi elu, on suisa uskumatu. Ja väga meeldis mulle ka Heini lugu, kuna selles oli palju, millest õppida ja eeskuju võtta.
Kõik on võimalik, kui vaid sellesse uskuda.”

Kirke Perillus (15, Türi) 

__________

“Sain anda esimest korda suure kaamera ees intervjuud. Sain teada kui palju tuleb vaeva näha ajalehega enne, kui see trükki läheb, kuidas teha ilusaid pilte ning palju muud.
Eriliselt mõjutas mind Svea kogemuslugu heategevusliku balli korraldamisel ning ka Haldjapere omaniku lugu, et kuidas kõik on võimalik, kui hästi tahta ja pingutada. Piisab vaid ühest mõttest või ideest oma peas.


Liisbet Aavastik (17, Tallinn)

___________

“Sain teada palju uut fotograafia ja erinevate võttetehnikate kohta ning kogeda kaamera eest intervjuu andmist. Lisaks sain teada Eestis tegutsevate noorte ja täiskasvanute kohta ning mida nad on korda saatnud.
Mulle väga meeldis Heini kogemuslugu, see inspireeris väga ja andis juurde julgust igasugustes tegemistes. Lisaks, kui sul on mõni idee või soov, mida täita või ellu viia, tuleb alustada kohe ega tohi teiste arvamusest end mõjutada lasta.”

Berit Lepviikmann (14, Saue)


_________

“Iga soov on täidetav, lihtsalt hakka kohe sellega pihta!
Mulle väga meeldis see meedialaager.”

Kirke-Maarja Kallavus (14, Türi)

__________

“Sain kogemuse, kuidas kaamera ees olla ja lisaks sain tagasi julguse inimestega suhelda ning end väljendada. Seltskond oli toetav ja väga tore. Mind pani mõtlema Varje jutt – sain aru, et peaksin ikkagi enda tegevusega jätkama ja keskenduma sellele, mis mulle tegelikkuses rõõmu teeb.
Mis eriti meelde jäi, on see, et kui Sul on soov midagi saavutada või teha, siis tee seda ja ära anna alla ega lase teistel end mõjutada…”

Liiza Apsolon (15, Harju-Risti / Noarootsi)

_________

“Sain teada Lastekaitse Liidu noortekogu kohta ja nägin huvitavat ööbimiskohta (Loomingu Hostel), tutvusin mega ägeda seltskonnaga, kellega kohe saime ilusti ka jutu peale. Selle nädalavahetuse jooksul sain aru, et teen õiget asja, mis viib ka tulemuseni välja.
Eriti meeldis ja puudutas Heini Heinlaidi ja Haldjapere lugu. Heini kogemustest õppisin, et oma hobiga tuleb alustada võimalikult vara, kuna mitte kunagi ei tea, mis uksi just see hobi võib avada. Haldjapere kogemusest õppisin, et kui on aega ja julgust, siis on võimalik põhitöö kõrvalt midagi laste, beebide heaks ära teha, näiteks huviring beebidele.

Ma usun, et selle seltskonnaga on võimalik midagi suurt ära teha nii, et kogu Eesti teab sellest.”

Markus Pärn (19, Saue)

________

“Olen kaamerate ja audiovisuaalse meediaga vaikselt tegelenud juba pikemat aega. Mõttes on ülikoolis meediaga edasi tegeleda, aga päris kindel selles veel enne laagrit polnud.
Laagris sain lisaks kaamera taga olemisel, kus tunnen ennast väga mugavalt, olla ka kaamera ees. Rollimängu intervjuu andmiseks tutvusin Heini soovitustega, kuidas rääkida huvitavat ja konkreetset juttu. Peale selle sain proovida ERRi professionaalset telekaamerat – Heini oli muretult reporteri rollis samal ajal, kui mina olin operaator.”

Roland Luhaväli (18, Märjamaa)

Kaamera ees esinemise juhendamine: Heini Heinlaid. Montaaž: Markus Pärn

Toetajad: Eesti Noorteühenduste Liidu noorte osaluse fond, Eesti Noorsootöö Keskus, Haridus- ja Teadusministeerium

Tekst: Kristi Märk
Fotod: erakogu (meedialaagris osalejad
)