Lastekaitsepäev kui iga pere tähtpäev

31. mai 2019

Turvaline ja lapsesõbralik Eesti on iga lapse õigus ning meie kõigi kohustus ja võimalus kõikjal ning alati. ÜRO lapse õiguste konventsioon rõhutab vanemate kõrval riigi rolli lapse õiguste kaitsmisel ja arenguks vajalike tingimuste loomisel. 1. juuni, lastekaitsepäeva, eel on paslik mõelda selle üle, millise maailma lastele ja lastega koos loome ja kuidas laste olulisust esile toome. Õnnelik on laps, kes on märgatud ning keda väärtustatakse perekonnas, mängukaaslaste seas ja õpingutel, nii kodutänaval kui sellest kaugemal.

Lastekaitsepäeva tähistamine on saanud Eestis tugevaks tavaks. Nii perekonnad, kogukonnad ja linnad ning vallad korraldavad lapsi rõõmustavaid üritusi, tehakse palju toredat nii laste jaoks kui lastega koos. Ehkki lastekaitsepäev on siiani rahvapüha ega ei ole saanud riiklikuks tähtpäevaks ega ametlikuks lipupäevaks, kutsub Lastekaitse Liit üles tähistama lastekaitsepäeva samaväärselt – lippe heisates.

Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg: „Sel aastal saame lastekaitsepäeva tähistada puhkepäeval, mis annab perekondadele suurepärase võimaluse veeta koos kogu pikk suvealguse päev. Ilus algus sellele päevale oleks pere või kogukonnaga ühiselt lipu heiskamine. Nii toimides näitame lastele ja ka riigi eestvedajatele, et lastekaitsepäev on meile oluline, väärib kõige pidulikumat tähistamist ja riikliku tähtpäeva staatust.“

Esimest korda Euroopas on kasvamas üles põlvkond, kes muretseb, et nende laste tulevik ei pruugi olla nii helge kui neil endil. Kasvav ebavõrdsus maailmas tähendab, et üle 25 miljoni lapse ohustab vaesus ja tõrjutus. Eestis elas 2017. aastal alla 18-aastastest lastest suhtelises vaesuses 15,9%. Kuigi Lastekaitse Liit on pöördunud Euroopa Parlamendi saadikute poole, et nemad siin kaasa aitaksid, saabub probleemide lõplik lahendus vaid ühiskonna lapsesõbralikumaks muutumisel. Lapsesõbraliku riigi saame luua üheskoos, kuid lastekaitsepäeva riiklik tunnustus rõhutaks nähtavalt iga lapse väärtust. Igaühel on õigus heisata ja kasutada Eesti lippu, järgides seaduse sätteid ja head tava oma perele oluliste tähtpäevade puhul. Miks mitte ka lastekaitsepäeval.