Seminari „Samal poolel – lapse poolel“ on keskmes lapse heaolu hindamine

23. november 2017

Täna, arutlevad Tallinna Ülikoolis üle 150 lastega seotud spetsialisti lapse heaolu hindamise teemal. Lastekaitse Liidu eestvedamisel koostöös Sotsiaalkindlustusameti, Eesti Advokatuuri ja Tallinna Ülikooli Ühiskonnateaduste Instituudiga toimub lastekaitsetöötajatele ja sotsiaaltöötajatele vastavasisuline seminar sarjas „Samal poolel – lapse poolel“.

Järgides ÜRO lapse õiguste konventsiooni suuniseid, saab iga lapsega töötav inimene (lastekaitsetöötaja, politseiametnik, kohtunik jne) kaasa aidata lapse õiguste ja heaolu tagamisele. Last puudutavaid otsuseid vastu võttes tuleb alati arvestada lapse huvidega ning hinnata lapse heaolu komplekselt.

Erinevatest uuringutest (sh eelmiste seminaride tagasisidest) on selgunud, et lapse heaolu hindamine on teema, mille osas lastekaitsetöötajad vajavad lisateadmisi, ning vajalik on praktiliste oskuste parandamine.

„Abivajava lapse toetamisel on oluline tulemuslik koostöö lastega töötavate spetsialistide vahel. Spetsialistid peavad suutma oskuslikult hinnata lapse abivajadust ning sellele järgnevalt pakkuma efektiivset toetust. Selleks, et lapse ja tema pere olukorda mõista, on vaja last ja peret kaasata. Ka lastekaitseseaduse kohaselt peab lastekaitsetöötaja või lapsega töötav isik lapse abivajaduse hindamisse kaasama lapse ja last kasvatava isiku või lasteasutuse, kus laps viibib,“ rõhutab MTÜ Lastekaitse Liit juhataja Tõnu Poopuu.

Seminaril teeb koolitusettekande suurte kogemustega koolitaja ja lastekaitsespetsialist Carla Thomas Suurbritanniast, kes on spetsialiseerunud lastekaitse ning hindamise ja analüüsimise alastele koolitustele. Suurbritannias kasutatakse lapse heaolu hindamisraamistikku “Framework for the Assessment of Children in Need and Their Families” (Department of Health, 2000) juba 2000-ndate algusest. Ettekande teevad ka sotsiaaltöö professor Karmen Toros Tallinna Ülikoolist, Kadi Lauri Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonnast tutvustab lühidalt Eestis juurutatavat lapse heaolu hindamise vahendit ja Harju Maakoht kohtunik Enely Sepp räägib hindamisest ning ootustest lastekaitsetöötajale kohtuniku perspektiivist.

Tegu on järjekorras üheksanda tasuta seminariga õigusalaste seminaride sarjast „Samal poolel – lapse poolel“, mis on suunatud lastekaitsetöötajate pädevuse tõstmisele, ning mida MTÜ Lastekaitse Liit korraldab sellel korral koostöös Sotsiaalkindlustusameti, Eesti Advokatuuri ja Tallinna Ülikooli  Ühiskonnateaduste Instituudiga projekti MAPChiPP raames.