Kodanikualgatusena sündinud “Igale koolilapsele arvuti” sai täna aastaseks

15. märts 2021

Palju õnne! Kodanikualgatusena sündinud “Igale koolilapsele arvuti” sai täna aastaseks. Aitäh kõigile sadadele inimestele ning kümnetele ettevõtetele ja organisatsioonidele, kes on sellele teekonnale hoogu juurde andnud! Teie abil on tänaseks lasteni jõudnud enam kui 2000 arvutit.

Ajal, kui märtsikuiseks märksõnaks on taas distantsõpe, on põhjust meenutada aasta tagust kuupäeva 15.03.2020, mil sündis kodanikualgatus “Igale koolilapsele arvuti”. Kiirelt üle-eestiliseks liikumiseks kasvanud algatuse raames vahetas eelmise kevade eriolukorra ajal omanikku enam kui 1600 arvutit. Kokku on praeguseks lasteni jõudnud enam kui paar tuhat arvutit.

Mis seisud täna on?
Kuidas koolilapsi aidatakse?
Nendele küsimustele käis hiljuti Terevisioonis vastamas Lastekaitse Liidu projektijuht Ireen Kangro.

Hea teada

Alates eelmise aasta lõpust on sel liikumisel mitte enam kaks, vaid kolm suunda:

  1. Kodanikualgatusena jätkab samanimeline FB grupp, kus annetatud arvutid liiguvad otse inimeselt inimesele.
  2. Lastekaitse Liit on koordinaatoriks ettevõtete poolt annetatud arvutite ja kohalike omavalitsuste poolt kaardistatud abivajaduse ühendamisel. Lisainfo: www.lastekaitseliit.ee/igale-koolilapsele-arvuti ja heategu@lastekaitseliit.ee.
  3. Alates eelmise aasta lõpust tuli appi ka Haridus- ja Teadusministeerium (HTM). Nende sihtotstarbelise toetuse realiseerimiseks kogus Lastekaitse Liit olukorra kaardistamiseks tagasisidet kõigilt omavalitsustelt ja korraldas seejärel riigihanke.

Veebruaris lõppenud hanke kaudu ostetakse kokku 1254 arvutit, millest tarniti sel nädalal 254 arvutit Ida-Virumaale, Hiiumaale ja osadesse Harjumaa koolidesse.
Märtsi jooksul jõuab koolidesse enamik neist 1254 arvutist. Reaalne katmata abivajadus koolides on hetkeseisuga vähemalt teine sama palju.

NB ❗️ oluline on eristada kahte esimest suunda, kus annetatud arvutid lähevad ja jäävad peredesse, ajal, kui HTM-i toetuse eest ostetud arvutid on mõeldud koolidele, kust neid abivajajatele välja laenutatakse.

Ülemisel pildil on kodanikualgatuse eestvedajad Kätlin Rohilaid-Aljaste, Sven Jablonski, Maria Rahamägi ja Siimon Härm (fotolt puudu Daniil Golubev) vastu võtmas mulluse tunnustusauhinna “Lastega ja lastele” laste- ja noortežürii preemiat ning “Kriisimurdja” eriauhinda.

Tänavu saab “Lastega ja lastele” tunnustusauhinnale kandidaate esitada kuni 8. aprillini. Lisainfo SIIT.