VIDEO: Vihjeliini kaudu saab märku anda veebis toimuvast lapse seksuaalsest väärkohtlemisest

18. november 2020

Täna, 18. novembril on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev.  Laste kaitse seksuaalse väärkohtlemise eest nõuab erinevaid meetmeid ning tihedat siseriiklikku- ja rahvusvahelist koostööd. MTÜ Lastekaitse Liit pakub tasuta veebipõhist teenust www.vihjeliin.ee, kuhu saab anonüümselt, ilma oma isikuandmeid edastamata, anda infot internetis levivast laste seksuaalset väärkohtlemist esitavast materjalist.

Eesti vihjeliin sai eelmisel aastal 553 teadet, millest 132 sisaldas laste seksuaalset väärkohtlemist. „Oluline on kõigil, kes märkavad lapse seksuaalset väärkohtlemist, ükskõik kas füüsilises ruumis või veebis, sellest teada anda. Ja seda mitte ainult täna, vaid iga päev,“ ütles projekti Targalt Internetis koordinaator Malle Hallimäe, kelle sõnul saame üheskoos kaasa aidata laste turvalisemale elukeskkonnale.

Üle maailma on taolisi vihjeliine 41 riigis, kes kõik annavad oma panuse ebaseadusliku materjali eemaldamisele internetist. 2019. aastal analüüsisid erinevad vihjeliinid üle maailma 456 055 pilti ja videot, millest 320 672 sisaldas laste seksuaalset väärkohtlemist ning need eemaldati internetist. 91% ohvritest olid tüdrukud ning 92% olid nooremad kui 13 aastat (INHOPE, 2019).

Seksuaalhuvi laste või neid kujutavate piltide vastu ei ole uus fenomen. Digitehnoloogia ja internet on lihtsustanud laste seksuaalse väärkohtlemise jäädvustamist, levitamist ja selle kättesaadavust. Sellise materjali valmistamiseks kasutatud laps on ohver, kelle tervist ja väärikust on julmalt kuritarvitatud. Videote ja piltide veebis ringlemine tähendab lapse seksuaalset väärkohtlemist üha uuesti ja uuesti. Samuti esineb risk, et laste seksuaalset väärkohtlemist esitavat pildimaterjali fantaasiate rahuldamiseks tarbiv täiskasvanu võib säärase käitumise üle kanda ka reaalsusesse. Seetõttu on oluline tõkestada internetis sellise sisuga materjali levikut.

Vihjeliin on Lastekaitse Liidu poolt pakutav veebipõhine teenus, mis võimaldab internetikasutajal edastada teavet, kui ta märkab veebis lapse seksuaalset väärkohtlemist esitavat materjali. Vihjeliin on avatud alates 2011.aasta veebruarist.

Igal aastal 18.novembril tähistatava laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev on Euroopa Nõukogu algatus, millega juhitakse tähelepanu laste kaitsmisele seksuaalse väärkohtlemise eest.

Pilt: Justiitsministeeriumi FB galerii, kus sisendiks „Laste seksuaalse väärkohtlemise uuring“ ehk laste ja noorte enda sõnumid #18november

 

HEA TEADA

  • Tänase päeva puhul valmisid ka Lastemaja videoklipid “USU LAST!” 
    Lühem video ja pikem video
  • Kui lapsel on mure ja ta tahab seda jagada, saavad vanemad talle toeks olla last kuulates ja uskudes. Lapsed ootavad vanematelt neil teemadel mõistmist ning avatud suhtlust. Vanemad saavad anda lapsele teadmise, et seksist rääkimine ei pea olema seotud häbi ega kohkumisega. Usu ja kuula last, ole avatud ja valmistunud.Abiks on Tark Vanem veebileht: https://tarkvanem.ee/seksuaalkasvatus
    Vajadusel helista Lasteabi numbril 116 111www.lasteabi.ee