Täna algava lapse õiguste kuu seekordseks juhtmõtteks on “Mitte ainult lastele, vaid ka koos lastega”

1. november 2020


Täna, 1. novembril algab lapse õiguste kuu, mille seekordseks juhtmõtteks on “Mitte ainult lastele, vaid ka koos lastega”.  Mitmekülgne kava sisaldab endas muuhulgas  Lastekaitse Liidu aastakonverentsi, noortega koos kokku pandud “Märka Last” veebiajakirja ning Just Filmi lapse õiguste programmi, mis tähistab kümnendat juubelit. Ühtlasi antakse täna start ka Lastekaitse Liidu selle aasta loovkonkursile, mis kannab pealkirja “Mis Sind inspireerib ja särama paneb?”.

“Lapsed ise on oma õnne ja tänase lapsepõlve kõige paremad eksperdid,” on Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala veendunud. Nii on ka novembri esimeses pooles ilmuv Lastekaitse Liidu veebiajakirja lapse õiguste kuu erinumbri sisu kokku pandud mitte ainult koostöös noortega, vaid osaliselt ka täiesti nende endi poolt.  Üks peagi eetrivalgust nägeva ajakirja lugu, mis on puhtalt noorte endi looming, avab ka tänavuse lapse õiguste kuu. Selleks on Eesti õiguskantsleriga tehtud intervjuu, kus Ülle Madise pani noortele muuhulgas südamele: „Mõtle iga päev, mis on hästi. Alati midagi on.“

“Laste ja noorte heaks tehakse palju, kuid nendega koos tegemine aitab kindlustada juba täna olukorra, kus nende hääl ja visioon saab aidata luua mitte ainult tulevikku, vaid ka olevikku,”  usub Lastekaitse Liidu Noortekogu juht Triin Sooäär (16), kes on ühtlasi ka nii seekordse Märka Last numbri kaastoimetajaks ning kuulub žüriisse, kes aitas Just Filmi lapse õiguste programmi jaoks parimaid filme välja valida. Ühtlasi on ta suvel läbi viidud meedia ja inspiratsiooni teemaliste töötubade põhjal näinud ning tunnetanud, et jah, probleemidest rääkimine on oluline, ent sellest olulisemaks peab ta häid eeskujusid, inspireerivaid mõtteid ja reaalseid näiteid, mis lapsi päriselt edasi aitavad ja arendavad.

Sellest tulenevalt on ka tema ja Kulla Saatmäe (16) poolt administreeritav Märka Last Instagram keskendunud ennekõike inspireerivatele mõttekillukestele, millest paljud päris laste endi sulest. Loomepesa looja Kärg Valner (17) kutsub niisuguseid mõtteid  rosinakesteks ning on seda meelt, et omalooming päästab maailma. Lisaks peab ta Lastekaitse Liidu Eurochildi esindajana oluliseks lastele lastesõbralikus keeles info edastamist –  just seetõttu sündis ka Otse Eeter, mis jõudis hiljuti ka Ringvaatesse.

Kõigist nendest mõtetest inspireeritult sai Lastekaitse Liidu traditsiooniline loovkonkurss endale tänavu suuna, mille võtab kokku pealkiri “Mis Sind inspireerib ja särama paneb?” Osaleda saavad kõik kuni 18 aastased lapsed ja noored ning töid oodatakse kuni 15.11.2020.

Lapse õiguste konventsioon 31

Lastekaitse Liidu aastakonverentsi kuupäev, 20. november, tähistab traditsiooniliselt ka lapse õiguste konventsiooni sünnipäeva. 20. novembril 1989 võeti vastu ÜRO lapse õiguste konventsioon, mis on lapse õiguste sisu mõistmisel, arendamisel ja määratlemisel rahvusvaheline ning riiklik lähtedokument. Eesti Vabariik ühines konventsiooniga kaks aastat hiljem – 20. novembril 1991. „1989. aastal juhtus midagi erakordset – Ühinenud Rahvaste Organisatsioon võttis vastu laste oma seaduse, mille kohaselt lapsed ei ole objektiks, kes kuuluvad oma vanematele, vaid täieõiguslikud ühiskonna liikmed oma õiguste ja kohustustega. Nende aastatega oleme saavutanud palju, eelkõige märkame ja kuulame lapsi rohkem,” toob välja Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg.

LAPSE ÕIGUSTE KUU KAVA

www.markalast.ee/lapseoigustekuu

Jälgi toimuvat ka Lastekaitse Liidu Facebooki ning Märka Last Instagrami vahendusel

Mõtlemiseks…

“Iga noor on justkui särama hakkamist ootav täht”
– Triin Sooäär (16), Lastekaitse Liidu Noortekogu juht

“Kui võimekaks saab meie ühiskond siis, kui hakatakse noori rohkem kuulama!”
– Kulla Saatmäe (16), Lastekaitse Liidu Noortekogu asejuht

“Meie, noored oleme ideaalses eas, kus meid kuulavad nii lapsed, eakaaslased kui ka täiskasvanud. Kasutagem seda eelist!”
– Kärg Valner (17), Lastekaitse Liidu esindaja Eurochildis, Loomepesa ja Otse-Eeter looja