Just Filmi lapse õiguste programm tähistab tänavu kümnendat juubelit

17. november 2020

Lapse õiguste filmiprogramm linastub noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film juba kümnendat korda, kandes tänavu alapealkirja “Mitte ainult lastele, vaid koos lastega”. 13.29. novembrini saab näha üheksat filmi, mille valimisel osalesid esmakordselt ka noored. Programm soovib juhtida tähelepanu teemadele, mis lastele ja noortele korda lähevad ja meid kõiki puudutavad.

“Ühelt poolt on uskumatu, et 10 aastat tagasi ellu kutsutud programm on Just Filmi programmis püsinud nii kaua, seni pole ükski eriprogramm nii suureks ja oluliseks kasvanud. See aga näitab, et natuke raskemad teemad on ühiskonnas olulised ning laste ja noorte muret tuleb kuulda võtta,” ütles Just Filmi tegevjuht Mikk Granström, kes usub, et täna märgatud probleem ja selle lahendamine on õnneliku tuleviku nurgakivi.


“Kui esmased plaanid paigas, sai järsku üheks suurimaks motivaatoriks teadmine, et meil on võimalik viia läbi heade filmide enda eakaaslasteni midagi, mis võib mõjutada nende elu,” kommenteeris Lastekaitse Liidu Noortekogu juht Triin Sooäär (16), kes on ühtlasi üks neljast noorte korraldustiimi kuuluvast liikmest. Lisaks temale vaatasid filme ja avaldasid arvamust Kärg Valner (17), Liisa-Lotta Jürgenson (17) ja Joosep Michels (16).

“Kui panime kokku meeskonna noortest, keda huvitab nii filmindus kui selle kaudu sõnumite edastamine, oli tunda, kuidas iga filmi vaatamisega avanes kellegi aken uude maailma,” võttis Triin Sooäär viimaste kuude filmivaliku protsessi kokku.

Tänavusest lapse õiguste filmiprogrammist leiab üheksa väärt filmi, mis kõik on omanäolised ning annavad võimaluse heita pilgu erinevate laste maailma. Mõni neist lastest unistab Peeter Paanilikult igavesti lapseks jäämisest. Teine peab katkematut võitlust oma narkomaanist vanema ellujäämise nimel. Kolmas saadab korda pööraseid tegusid, et hoida lähedasi suhteid oma mõlema vanemaga. Mõni laps on aga saanud täiskasvanuks ning vaatab filmis tagasi oma lapsepõlve valusatele kogemustele.

Lapse õiguste programmil on juba kolmandat aastat saadikud, kes aitavad programmi tutvustada, vaatavad filme ja osalevad mõnel filmijärgsel arutelul. Sel aastal on neid saadikuid kolm: Lenna Kuurmaa, Reigo Ahven ning uue tulijana Anni Rahula.

“Teemafestival “Lapse õigused” on minu arvates üks olulisemaid kultuurinähtuseid Eestis üldse, kuna lisaks ajaviitele ning kunstilisele naudingule on neil filmidel ka võime mõjutada meie maailmu nii, et märkame paremini hoida neid, kes seda kõige rohkem vajavad – meie lapsi!” ütles Reigo Ahven.

Sotsiaalkindlustusameti taskuhääling. #21 Elu nagu filmis. Just filmis!

Filme saab vaadata Apollo Kino Solarises ja Coca-Cola Plaza kinosaalides. Linastuste ajad leiate Just Filmi kodulehelt www.justfilm.ee. Samal veebilehel on märgitud filmide juurde ka soovituslik vanusepiirang, mis aitab lapse eale sobivat filmi valida.

Programm avatakse täna, 17. novembril kell 16.00 Apollo Kino Solarises filmiga „Süstlapargi laps“. 

Sotsiaalkindlustusameti taskuhäälingus “Jutus on iva!” läks värskelt eetrisse ka temaatiline arutelu, mis kannab pealkirja “Elu nagu filmis. Just filmis!”

Lapse õiguste programmi panid kokku Just Filmi, Justiitsministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Sotsiaalkindlustusameti, Lastekaitse Liidu ning Õiguskantsleri Kantselei esindajad.

 

www.justfilm.ee

Kellel film(id) vaadatud, on oodatud siinsamas Märka Last lehel andma tagasisidet ja vastama küsimusele: “Mida Sa tänaselt filmiseansilt endaga kaasa võtad?” 

Kohtumiseni kinos!


Varasemalt samal teemal:

Hea teada

Ühtlasi on see kümnes aasta, mil Lastekaitse Liidu eestvedamisel tähistatakse novembrit kui lapse õiguste kuud. Siin on killuke ajalugu: www.lastekaitseliit.ee/2011/11/epl-online-november-on-lapse-oiguste-kuu ja tänavune lapse õiguste kuu kava: markalast.ee/lapseoigustekuu.