Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Roberti lugu

2. oktoober 2020

Tere, Robert! Palun tutvusta meile oma peret: kes sellesse kuuluvad?

Meie pere on viieliikmeline. Peale minu:

  • abikaasa Anna-Liisa Linna. Loominguline, südikas ja toetahteline inimene. Õppinud kasvatusteadusi, töötanud nii lasteaiaõpetajana kui ka disainivaldkonnas. Väga hea maalikunstnik ja loomulikult suurepärane ema;
  • Albert Linna, meie poeg. Minu esimene laps,  taibukas poiss, kohati üsna kangekaelne. Talle meeldivad väga loomad ja ta teab neist rohkem kui mõni täiskasvanu. Tunneb huvi ka pillimängu vastu, eelkõige meeldib trumme mängida;
  • Evi Linna, meie tütar. Hästi rõõmsameelne plika. Talle meeldib väga proovida erinevaid riideid ja jalanõusid. Jääb alati tähelepanelikult kuulama, kui keegi laulab;
  • Juku, musta värvi taksikoer. Tema on meie pere esimene “laps”. Ustav ja lojaalne pereliige, kes mind pärast pikka ja rasket päeva alati ülirõõmsalt vastu võtab.

Räägi, millal on õige aeg isaks saada? Kas Sinu tutvusringkonnas on neid, kes kahetsevad, et pole seda varem ette võtnud?

Õige aeg isaks saada on siis, kui mees tunnetab oma võimet vastutada ja eluga edasi minna. Oleme paljude mu tutvusringkonda kuuluvate isade ja emadega arutanud, et  kuigi uus olukord tundus esialgu päris šokeeriv, polnud tagasi vaadates lapsevanemaks saamine ja olemine nii keeruline midagi.  Ja et tõepoolest – elu ei jää seisma, miski ei lähe kaduma. Tegelikult suudame olla palju funktsionaalsemad ja töökamad kui enne.

Sul on isaks olemise kogemust juba rohkem kui neli aastat ja hetkel naudid kahe lapse kasvatamise rõõme. Kuidas Sa lapsevanemaks olemist õppisid? Kes on teile abikaasaga oma peremudeli loomisel eeskujuks olnud?

Eks siinkohal tuleb mängu eelnevalt nähtu ja kogetu. Loomulikult tuleb õppida oma vanemate õnnestumistest ja ka vigadest. Isegi, kui sellele mitte mõelda, kerkivad paralleelid päev-päevalt esile. Minu jaoks on suureks eeskujuks ämma ja äia kooselu: nad on üle kivide ja kändude üles kasvatanud neli toredat tütart, siiani koos ja õnnelikud. Muidugi  on tore jälgida ka minu õe ja venna õnnelikke abielusid ja lastekantseldamist.  Meie peredes on tugeval turvatundel väga oluline osa.

Jaga lugejatega, mis töötab teie pere puhul hästi?

Kõige paremini  toimib vast see, et oleme abikaasaga mõlemad tegusad inimesed ja hätta niisama lihtsalt ei jää. Me tunneme, et oleme kokku loodud ja alustasime  juba varakult tiimi mentaliteedi hoidmisega. Oskame suhtuda  tõsistesse asjadesse huumoriga. Eks me aeg-ajalt vaidleme ja tülitseme ka, aga oskame alati enda sisse vaadata, kõik läbi rääkida ning lahendusi otsida. Üheks oluliseks nüansiks on, et oleme õppinud teineteist piisavalt hästi tundma ja aru saama, millal tuleb teisele ruumi anda ja millal abistada.

Milles on Su abikaasa Sinu jaoks maailma parim?

Ta on mu parim sõber, mu hingekaaslane.

Kui küsida Su abikaasalt, milles Sina kõige parem oled, siis mida ta vastaks?

Minu jaoks on ta kõiges kõige parem. Eriti isaks olemisel. Muidu me ei oleks ju koos, ja meil poleks lapsi.
(Autori kommentaar: va kavalpea küsiski abikaasalt järele, seega vastas Anna-Liisa ise.)

Too üks väike näide, mida Sa lapsevanemana enda juures võiksid muuta, et olla veelgi parem isa?

Üritan meeles pidada, et ei teeks otsuseid ainult enda sisetunde järgi, vaid lähtuksin sellest, mis on parim lapsele.

Kuid mida Sa teed, kui tunned end olevat lapsega tegelemisel üksi jäetud? Kui oled magamata, kurnatud ja kõik tundub üle jõu käivalt raske. Kas ja kellelt Sa siis julged abi küsida? Kuidas saad üle kriisidest, kui peres tekivad rasked hetked?

Seda juhtub tihti. Loomulikult peaks valitsema lapsevanemate vahel piisavalt normaalne suhe, et teineteiselt abi paluda. Kindlasti saab abi sõpradelt, kes on samas olukorras. Mitte kunagi ei tohi karta paluda abi või nõu küsida. Mind aitab ka see, kui saan kasvõi 15 minutit keskenduda iseendale. Ma käin näiteks koeraga jalutamas ja lasen siis mõtetel lennata. Tuleb osata leida ja ära kasutada pisikesi puhkemomente. Küll need lapsed ka ükskord magama jäävad. Räägitakse, et inimene puhkab kõige paremini tehes seda, mida ta hetkel hinges kõige rohkem teha tahab.

Millist (praktilist) nõu andsid viimati mõnele oma lapsevanemast sõbrale, kellel oli samalaadne mure?

“Sa ei ole üksi.” Eks me olegi omavahel üksteisele toeks. Kui keegi tahab rääkida, siis kuulame alati ära. Teadmisel,  et ma ei ole isana üksi, et tugi teiste isade näol on vaid telefonikõne kaugusel, on hindamatu. Mul on väga-väga vedanud.

Jaga meiega ükskõik millist loovat ja erilist lahendust mõnele olukorrale, mis Sul on lapsevanemana ette on tulnud. Kuidas see õnnestus?

Tihti tekib tunne, et ma ei saa teha seda, mida hetkel tahaksin, sest mul on kohustus lapse/lastega tegelda. Oma bändi uut materjali kirjutades sõitsin peaaegu iga päev hommikuti koos beebiga maale, panin ta õue värske õhu kätte magama ja kirjutasin samal ajal muusikat. Tark olles saab oma soovid ja vajadused alati sobitada laste omadega.

Foto: Hele-Mai Alamaa

Levinud on arusaam, et laste sündi lükatakse tihti majanduslikel põhjustel edasi ja lapsi planeeritakse. Kui palju läheb maksma laste kasvatamine? Mida Sina arvad laste planeerimisest sissetuleku järgi?

Kusjuures see võib tunduda väga kohatu võrdlusena, aga näiteks üks põhjustest, miks ma omal ajal juhilubasid ei viitsinud teha, oli veendumus, et mul niikuinii ei jätku  kütuse ostmiseks raha. Nüüd, kui load hangitud, pole mul sellega mitte kunagi probleeme tekkinud. Loo moraal: tegelikult teeme me alateadlikult õigeid otsuseid ja püsime toimetulemiseks vee peal. Näiteks, kui jätta baaris ütleme kaks kokteili joomata, saame hankida suure paki mähkmeid. Lõppkokkuvõtteks: laste kasvatamiseks pole vaja mitte niivõrd raha kui hoolitsust ja armastust. Pereelu alustamiseks aga ei soovita ma kindlasti mitte laenudega jändamist.

Robert, ametlikult Sa vanemahoolduspuhkusel ei viibi, kuid tegeled lastega igapäevaselt. Viid lasteaeda, oled väiksemaga päeval kodus, teed süüa, koristad. Õpid ja kasvad nendega üheskoos. Vabakutselise muusikuna on Sul paindlik töögraafik. Aga mida Sa soovitad isadele, kes töötavad näiteks hommikul kaheksast õhtul viieni? Kuidas nemad saaksid oma laste elus rohkem osaleda? Mida nad sellest võidaksid?

Ärge magage oma lapse lapsepõlve maha. Osalege nende tegemistes, käige koos väljas, õppige, mängige ühiselt. Vahel on võimalik laps tööle kaasa võtta. Uskuge mind: lapsele on ülioluline näha, millega ta isa tegeleb. Ja kui ka naine käib tööl, siis saate kindlasti planeerida graafikuid nii, et mõlemad võiksid lastega täispäevi koos veeta. Kui see pole võimalik, siis looge endale traditsioone – käige nädalavahetustel kasvõi loomaaias või metsas. Hästi oluline on, et terve pere saaks koos aega veeta ja et vanemad võiksid  ka ükshaaval lastega tegeleda. Looge oma lastele mälestusi!

Mida on Sinu lapsed Sulle seni kõige rohkem õpetanud? Sinule indiviidina, partnerina, isana?

Kannatlikkust, võimet ennast valitseda, oma sõnu ja tegusid kontrollida. Nad on mulle näidanud, kui habras võib elu olla ja et inimene on osa loodusest. Nad on õpetanud mind tähele panema elu enda ümber, imama uusi teadmisi. Nad on andnud mu elule tähenduse.

Mis annab Sulle energiat kõigega toime tulla?

Positiivne ellusuhtumine, huumor. Kindlasti ka looduses viibimine ja millegi uue avastamine. Olen hingelt rännumees ja üritan võimalikult tihti käia kohtades, kus ma pole varem olnud. Sama kandub ka loomingusse – mind tohutult käivitab uute lugude kirjutamine ja saavutusrõõm.

Mis on need kolm asja, mida soovitad teistele isadele/lapsevanematele?

  1. Ärge mõelge üle, laske lastel kasvada.
  2. Ärge kartke vajadusel abi küsida. Alati on olemas keegi, kes saab aidata.
  3. Olge positiivsed, nautige lapsepõlve oma lastega koos.

Mis on Sinu jaoks lapsevanemaks olemise juures kõige olulisem? Mida soovid lastele edasi anda, pärandada?

Elu on seiklus. Kasutage oma tajusid, õppige, nautige. Armastage elu ja elu armastab teid vastu.

Robert Linnaga vahetas mõtteid MTÜ Lastekaitse Liit töötaja Ireen Kangro.
Suur aitäh Robert Linnale koos perega meile oma lugu jagamast!

Artikkel ilmus Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks“ meediakampaania raames. Kogu kampaania info ja seni ilmunud isade lood: lastekaitseliit.ee/isa


Roberti loo meediakajastus