Lastekaitse Liit osales Sotsiaalministeeriumi poolt kokku kutsutud toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava ümarlaual

1. juuli 2020

Sotsiaalministeeriumis toimus eile, 30. juunil ümarlaud, kus arutati erinevate partneritega võimalikke lahendusi toidu annetamise edendamiseks ja toiduabi suurendamiseks puudust kannatavatele ja abi vajavatele inimestele. Tegemist oli esimese kohtumisega toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava väljatöötamisel. Lastekaitse Liitu esindas Ireen Kangro. 

Ministeeriumi eesmärk on üheskoos asjaosalistega mõelda läbi tegevused, mis aitaksid kaasa toidujäätmete tekke ennetamisele ja toiduainete paremale ärakasutamisele ning teadlikkuse tõstmisele toidu raiskamisega seotud keskkonnamõjudest.

“Hea meel on, et mitmed kaubandusketid on pidevad annetajad, aga paljud ettevõtted ei ole sellele veel mõelnud. Peame ka nendeni jõudma ja annetamise võimalikult lihtsaks tegema,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Loe lähemalt: Sotsiaalministeerium otsib partneritega lahendusi toidujäätmete tekke vältimiseks ja toidu annetamise edendamiseks abivajajatele

Sotsiaalministri FB postitus

Lastekaitse Liidu projektijuhi Ireen Kangro kommentaar:

“Ümarlaua esimesel kohtumisel keskenduti erinevate osapoolte probleemide kaardistamisele (ühiskonna, abivajaja/KOVi, annetaja ja heategevusorganisatsioonid). Fikseeriti ära osapoolte hetkeolukord ja nende suurimad mured. Osalejate ülene mure oli, kuidas tõsta tarbija teadlikkust erinevatel tasanditel.

Näiteks eesrindlikumad kaupmehed on omalt poolt juba „Parim enne“ tooted alahinnanud ja tarbijale kättesaadavaks teinud, kuid tarbija hoiakutest lähtuvalt allahinnatud tooteid ei osteta ja tarbitav toit lõpetab prügikastis.

Samas on fakt, et annetustena jagatavate toiduainete kogus on endiselt väikene osa kogu tekkivast söögikõlblike toiduainete ülejäägist. Suurima toidukadu tekitajad on kodused majapidamised– seetõttu on oluline nende teadlikkuse tõstmine, hoiakute muutmine, raiskamise vähendamine. Toodi välja heategevusorganisatsioonide korralduskulude katmine, ladude vähesuse ja logistilised probleemid. Lisaks ühiskondlik hoiak abivajadusse kui häbistavasse tegurisse.

Probleeme, millele järgmisel korral lahendusi leida, on ohtralt. Ümarlaual osalejate poolt oli tunda positiivset tagasisidet ümarlaua korraldajatele ning motiveeritust koostööd jätkama. Eesmärgiks on leida probleemidele realistlikke lahendusi.”

Meediakajastus: 
ÄRA RAISKA TOITU! Ministeerium otsib lahendusi toidujäätmete vältimiseks ja annetamiseks
Sotsiaalministeerium otsib partneritega lahendusi toidu annetamise edendamiseks abivajajatele