Galerii | Kärg Valner: “Nii lapsed kui europarlamendi saadikud on ennekõike lihtsalt inimesed”  

24. november 2019

Sel nädalal, 20. novembril tähistati lapse õiguste konventsiooni (LÕK) 30. juubelit, mille raames korraldas Euroopa Parlament konverentsi Celebrating 30 years of the Convention on the Rights of the Child. Eurochild vahendusel osalesid Brüsselis toimunud konverentsil ka 12 riigi noored, sealhulgas Lastekaitse Liitu esindav Kärg Valner.

Ühtlasi olid noored Eurochildi abil leppinud kokku ka mitmeid kohtumisi nii enda kui mõne teise riigi europarlamendi saadikutega. Kärg Valner (16) koos Maltalt pärit Martina Olivaga kohtusid päeva alustuseks Saksamaa europarlamendi saadik Romeo Franziga. Vestluse teemaks oli vaesus ning selle erinevad põhjused ja tegurid. Sealt edasi ootas Kärge ees kokkusaamine ja mõttevahetus Marina Kaljurannaga.

Marina Kaljurand ja tema loosiõnn

Ühtlasi oli neiul kohtumine Eesti europarlamendi saadik Marina Kaljurannaga. Tund aega kestnud mõttevahetus toimus imelise vaatega 13 korruse kontoris. „Kas pole mitte uskumatu vaade?“ küsis Marina Kaljurand  peale vastastikust tervitamist soojalt naeratades ning päikesepaistelise Brüsseli peale vaadates. 

Talle endale teeb see erilist heameelt ennekõike seetõttu, et kõigi 751 saadiku Europarlamendi hoone kontori asukohad selgusid loosi alusel. „Mul ei ole elus kunagi loosiga vedanud, kuid nüüd mul tõesti vedas,“ muigas Kaljurand.

Kohtumine möödus avatud õhkkonnas vastastikku mõtteid vahetades. „Ma sain enda küsimustele ausad ja läbipaistvad vastused. Mulle meeldis, et teda tõesti huvitas, mis on minu arvamused ja seisukohad seoses teatud lapsi puudutavate teemadega,“ kirjeldas Kärg Valner.

Marina Kaljurand kirjutas enda samal päeval avaldatud sotsiaalmeedia postituses:
“Rääkisime teemadest, mis lastele korda lähevad – laste kaasamisest, kliimast, aga ka integratsioonist. Mälestuseks jättis Kärg mulle oma luuletuse.
Miks peab rääkima sõnade keeles
Miks ei mõelda, et kui sõna on keeles,
on sel üksinda väärtus.
Kui sõnal on kõla
ja sõnujal soov,
suudab ta muuta iga sõna
looks.
Armas Kärg, aitäh! Sa tõid endaga päikese kaasa
😊
Selle sõna kõige otsesemas mõttes

„Meie kohtumine polnud nii väga arutelu lapse ja poliitiku vahel, vaid nägi välja kui tavaline vestlus,“ võttis Kärg Valner omalt poolt selle inspireeriva kohtumise kokku.

Konverents ja noorte inspireerivad kõned

“Konverentsil rõhutati mitmeid kordi, et lapsed pole lihtsalt lapsed, neile kehtivad ka INIMõigused,” kirjeldas Kärg, kellele meeldisid eriti Aafrikast pärit laste väljaütlemised, “nad tõesti teadsid, millest rääkisid.”

Sellelt konverentsilt jäid kõlama mitmed noorte poolt välja öeldud ideed, muuhulgas:

  • Tehke asju mitte meie jaoks, vaid koos meiega
  • Meiega koos tähistamine ei tähenda veel meie kaasamist.
  • Lapsed on suurepärased muutuste esindajad. Palun lubage meil teiega koos meid puudutavates küsimustes lahendusi otsida ja tegutseda.
  • Usume, et meie käes on nii mõnigi võti, mis avab rohkem uksi, kui te praegu ette kujutate.
  • Me soovime näha selget suunda ja eesmärke ning nende eesmärkide monitooritud elluviimist

Kärg kinnitas, et ta saab igal Brüsselis käigul taas kinnitust, kui targad ja nutikad temaealised on: “kuigi lastele ülearu palju aega ei antud, olid nii nende poolt kõlanud kõned kui ka esitatud küsimused väga asjakohased.”

Eurochild võttis konverentsi kokku enda sotsiaalmeedia veergudel ja kodulehel Celebrating 30 Years of the Convention on the Rights of the Child.

Kohtumine Prantsusmaa lapseõiguste ministriga

21. novembri hommikupoolikul toimus Euroopa Parlamendis arutelu “Child rights now!, mille jaoks lendas kohale ka Prantsumaa lapseõiguste minister Andrien Taquet.
Lisaks mitmetele kõrgetele külalistele oli sõna ka kuuel noorel, kellest kolm, nende hulgas ka Kärg Valner, esindasid Eurochildi.
Noorte kõrval istus ja võttis sõna Eurochild´i president, endine Malta riigipea, Marie-Louise Coleiro Preca, kes kõnealusest kohtumisest enda Facebooki lehele ka postituse tegi.

Igaühel on sõnaõigus

“Seekordselt Brüsseli reisilt võtan kaasa teadmise, et ka need “tähtsad ninad” on ennekõike lihtsalt inimesed.
Ma polnud kunagi ühegi saadikuga rääkinud ja seekord oli eriti suur pinge peal, sest ma ei esindanud vaid Lastekaitse Liitu või isegi Eestit, ma esindasin Euroopa lapsi.
Aga nüüd, nendele päevadele tagasi vaadates, mõistan, et selliseid üritusi ei tasu, isegi tohi karta.
Kõik poliitikud on samasugused inimesed nagu meie, meile kehtivad samad õigused, mis neile. Meil kõigil on sõnaõigus ja ma olen väga tänulik, et sain seda nende päevade jooksul maksimaalselt kasutada.”


– Kärg Valner


Samal teemal
Ülevaade Brüsselist – LÕKi 30. juubeli ettevalmistused on täies hoos

Lastekaitse Liidu aastakonverents “Lapse õigus olla tema ise”, Kärg Valneri videotervitus Brüsselist

Tekst, fotod ja video: Kristi Märk