Lapse õiguste filmiprogramm „Lapse õigus olla tema ise“

29. oktoober 2019

Lapse õiguste filmiprogramm linastub noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film juba üheksandat korda. Tänavuse lapse õiguste programmi keskne teema on „Lapse õigus olla tema ise“ ning programmi raames on võimalik 15. novembrist kuni 1. detsembrini vaadata kümmet omanäolist filmi. Kõigi nende filmide peategelased on lapsed ja noored, kes ennast alles avastavad. Vahel vanemad toetavad lapsi, kuid sageli tuleb lastel olulisi otsuseid vastu võtta üksinda.

Lapse õiguste programm soovib juhtida tähelepanu teemadele, mis lastele ja noortele korda lähevad ning meid kõiki puudutavad. Sellepärast korraldatakse pärast mõnd filmiseanssi kinosaalis arutelu, kus käsitletakse filmis tõstetud teemasid ja pakutakse võrdlusi Eesti oludega.

Filmide üle arutledes saame koos mõelda, kuidas aidata lapsel elus valikuid teha, kuidas ja millal pakkuda abi ning millal on kõige parem lapse valikut austada ja teda kuulata, mitte tema eest otsustada. Kui tihti me täiskasvanutena toetame ja tunnustame valikuid, mis on tehtud lapseeas? Kas huvikool ja trenn on ikka lapse enda valik ja kirg või vanema täitmata lapsepõlveunistus? Kuidas jõuda selleni, et me õigel ajal lapse muresid märkaksime ja abi pakuksime?

Lapse õiguste programmil on juba teist aastat saadikud, kes aitavad programmi tutvustada, vaatavad filme ja osalevad mõnel filmijärgsel arutelul. Sel aastal on need Lenna Kuurmaa ja Reigo Ahven.  Lenna ja Reigo hinnangul käsitleb filmiprogramm kõiki meile olulisi teemasid. Lenna: „„Meie” all pean silmas meid kui lapsevanemaid. Programm on kindlasti kasulik ja üsna tundlik vaatamine. Suuremate lastega oleks tore vanematel koos oma lastega kinos neid filme vaatamas käia ja pärast siis arutleda vastaval teemal.”

Reigo on öelnud: „Lapse õigused on üle kultuuri- ja keelepiiride üheselt arusaadav väärtuste kogum − meie kõigi lastel on vaja kodu, hoolimist, vanemaid, turvatunnet, lootust, haridust ja tulevikku. Meie eriprogrammi filmid räägivad sügavale hinge kaevuvaid universaalseid lugusid olukordadest üle terve maakera, kus lastel ja noortel on mõni või halvemal juhul kõik need õigused puudu. Vahel paratamatusest, vahel täiskasvanute hoolimatusest või tegevusetusest tingitud keerulisi olukordi on võimalik ennetada, kui ollakse teadlikumad. Need filmid meid nendesse põnevatesse paralleelreaalsustesse lennutavadki. Soovitan väga nii noortele kui lapsevanematele, õpetajatele, arstidele, näitlejatele, poliitikutele. Meie lapsed ühendavad meid kõiki ja on meie vastutus luua neile keskkond, kus nad on hoitud ja kaitstud! Me anname lapse õiguste programmi kaudu teile võimaluse neid mõtteid mõelda ja küsimusi esitada, kas ekspertidele, iseendile lapse/noorena või lapsevanema või õpetajana. Tulge kinno! Meie ootame teid!“

Filme saab vaadata  Apollo Kino Solarises ja Coca-Cola Plaza kinosaalides. Programm avatakse 20. novembril filmiga „Süsteemi error“.

Pärast seanssi toimuvaid arutelusid juhivad oma ala spetsialistid ja need toimuvad nii eesti kui ka vene keeles. Aruteludega linastuste ajad leiab Just Filmi kodulehelt www.justfilm.ee. Samal veebilehel on välja toodud ka iga filmi soovituslik vanusepiirang, mis  aitab eakohast filmi valida.

Filmiprogramm avatakse Lastekaitse Liidu aastakonverentsil 20.11. Lisainfot näeb siit.

Lapse õiguste programmi panid kokku Just Filmi, Justiitsministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, Sotsiaalkindlustusameti, Lastekaitse Liidu ning Õiguskantsleri Kantselei esindajad.