Materjalid lastele ja lapsevanematele, kelle lähedane on vanglas

11. juuni 2019

Lastekaitse Liidu algatusena koostöös Justiitsministeeriumi vanglate osakonnaga on koondatud www.vangla.ee  lehele materjalid lastele ja lapsevanematele, kelle lähedane on vanglas.

Vanema vangistus võib põhjustada lapsele erinevaid tundeid, sh nii häbi, hirmu kui ka kurbust. Last võidakse kiusata lasteaias, koolis või ta võib karta kiusamist, kui teised lapsest saavad asjast teada. Lapsele võib ka tunduda, et ta on ainus, kelle vanem on vanglas. Lapsele on suur tähendus kui last ümbritsevatel täiskasvanutel on oskusi toime oma tunnetega taolises situatsioonis  ja nas oskavad last toetada. Sama oluline on see oskus lapsega töötavatel täiskasvanutel. Lapsel peab olema võimalus arutada olukorra üle neutraalselt ja turvaliselt oma tundeid, hirme ja mõtteid väljendades. Kuidas last toetada ja kuidas antud teemat lapsega arutada? Nendele küsimustele leiab vastuse  Vangla.ee kodulehelt, kus  on ülesse pandud ülesse materjalid  (eesti ja vene keeles) laste ja perede jaoks, kelle lähedane on vanglas. Vaata lähemalt:

https://www.vangla.ee/et/karistuse-kandmine/lasteleht

https://www.vangla.ee/et/karistuse-kandmine/lapsed-ja-vangistus

https://www.vangla.ee/ru/otbytie-nakazaniya/detskaya-stranica

https://www.vangla.ee/ru/otbytie-nakazaniya/tyuremnoe-zaklyuchenie-i-deti

On keeruline ülesanne olla hooliv vanem ja vastata laste küsimustele, mis on seotud lähedase sooritatud kuriteo, vahistamise ja karistusega. Juhend lapsevanematele, kelle lähedane on vanglasannab tuge ning praktilisi nõuandeid ja soovitusi, kuidas olukorraga toime tulla. Juhendis on antud ülevaade kriminaalprotsessi erinevatest etappidest ja abivõimalustest. Samuti on rõhutatud vanema enda heaolu eest hoolitsemise tähtsust. Kui elus toimub suur muudatus, siis on kasulik saada praktilist informatsiooni, kuidas asjad on korraldatud. Juhendist leiab vastuseid küsimustele: Kuidas ma saan lähedasena aidata? Kuidas vanglateenistus töötab? Milline on lähedase vangistuse mõju lastele? Lapse toetamine raskel ajal. Kuidas rääkida juhtunust? Kas lapsel tasub rääkida sõpradele ja koolikaaslastele? Mida laps vajab, et ta tunneks ennast hästi? Kuidas lähedane võib tekkinud olukorda kogeda ja mida ta võib teha olukorra mõistmiseks ja sellega hakkama saamiseks?

Loe lähemalt: Soovitused lapsevanematele, kelle lähedane on vanglas