Lastekaitse Liit on loonud lapsevanematele sisuka äpi

1. juuni 2016

MTÜ Lastekaitse Liit uuringust „Lapse osalemine pereelus” selgub, et lapsed soovivad oma perega rohkem aega veeta. Et laste soovidele vastu tulla ja hõlbustada perega ühiselt veedetud aja planeerimist, on Lastekaitse Liit loonud uudse lähenemisega mitmekesise Sõber Karu mobiilirakenduse.

Äpi eesmärk on suunata vanemat oma lapsega teadlikult ja täisväärtuslikult aega veetma. Äpp sisaldab praktilisi nippe, kuidas koos lapsega sisukalt aega veeta. Lisaks on üleval artikleid ja videoloenguid.

Lapsele sotsiaalsete suhete õpetamise eest vastutavad eeskätt vanemad. Ühistegevused on parim viis kujundada lapsest hea kaaslane. Eeskuju kaudu annab vanem lapsele üle õiged väärtused ja käitumismustrid. Koos toimetades näitab vanem, kuidas üksteist märgata, erinevusi sallida või julgeda astuda vastu soovimatule käitumisele. Just ühistegevused annavad lapsele sõnumi, et temast hoolitakse ja teda kaasatakse. Ühiselt veedetud aeg vähendab lisaks laste õnnetustesse sattumise riski.

Lastekaitse Liidu president Loone Ots paneb tänase lastekaitsepäeva puhul kõigile südamele: “Laps on perekonna täisväärtuslik liige. Kõiki pere ettevõtmisi tuleb arutada kogu perega ja lapse arvamusi võimalikult palju arvestada. Äpp on vanema abiline, aga lapsega koos olemine ei nõua äppi, vaid vanemat ja last. Vanema mugavusele tuleb eelistada lapse rõõmu ja arenemist.

Kuigi iga vanem püüab oma lapse arengusse anda parima panuse, kipub ühiselt veedetud aeg argitoimetustes järjest kahanema. Et nappi aega paremini sisustada, ongi loodud Lastekaitse Liidu äpp.

„Vanemate kaasamine on Lastekaitse Liidu eestveetava metoodika „Kiusamisest vabaks!“ üks oluline eesmärk. Mida sõbralikumad ja ühiskondlikumad on vanemad, mida suurem on oskus neid tarkusi ka lapsele edasi anda, seda kindlamalt laps end tunneb ja seda tõhusamalt kinnistub lapse hea käitumine,“ selgitab lapsevanematele äpi loomise tähtsust “Kiusamisest vaba lasteaed ja kool” koordinaator Marie Tammsaar. Ta lisab, et äpi sümbol on “Kiusamisest vabaks!” metoodikast tuntud lillat tooni Sõber Karu.

„Sõber Karu mobiilirakendus aitab organiseerida vanema päevakava ning pakub välja ideid, kuidas teha lapsega koos asju uut moodi. See on justkui ideepank, kuhu igaüks saab kirja panna ka enda mõtted, mida lastega koos teha,“ räägib nõustaja, pereterapeut ning koolitaja Kadri Järv-Mändoja. Lisaväärtus on tema sõnul, et äpp aitab lubatud tegevusi aeg-ajalt meelde tuletada. Siis ei unu need kiires argipäevas ära ja kvaliteetaeg lapse jaoks jääb alles.

Lastekaitse Liit soovib, et igale lapsele jaguks igaks päevaks tähelepanu ja hoolivust!

Ilusat lastekaitsepäeva!

Rohkem infot Sõber Karu mobiilirakenduse kohta leiad siit!

Loe uuringut „Lapse osalemine pereeelus” siit!