Lastekaitse Liit torgib Arvamusfestivalil tabuteemasid

12. august 2015

Arvamusfestival_2015_logo_sinine1 (1)Eesti on viimaste uuringute järgi Euroopas esimene narkosurmade arvult inimeste arvu kohta. MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht Kiira Gornischeff näeb, et see on tõsine probleemikoht. „On väga oluline arutada ning leida viise kuidas hoida lapsi eemal narkootiliste ainete proovimiselt ning veel halvem on seis hättasattunud noore ravivõimalustega. Või äkki on olukord nii hull, et peaksime hakkama hoopis noortele rohkem õpetama, kuidas ohutult tarbida. Samas on riik käivitamas uusi ja noortepärasemaid ennetusmeetodeid, millest oodatase palju.“ sõnas Gornischeff.

Nende teemade üle arutlemiseks ongi Lastekaitse Liit toonud Arvamusfestivali lavale arutelu „Laps ja narko“ koos Politsei- ja Piirivalveameti, Tervise Arengu Instituudi, noorsoo- ning turvakeskusetöötajate ning MTÜ Ravikanepi eestvedajatega. Et koos ja mitme nurga alt saaks tegelikult tabuteema lahatud. Arutelu juhib Andri Maimets.

Arutelu on Arvamusfestivali „21. sajandi pere“ teemalaval reedel kell 18:00.

Lastekaitse Liit võtab Arvamusfestivalil luubi alla ka ajakirjanduse ja laste omavahelised seoses. Kes keda ja kuidas ära kasutab ja kas üldse kasutab? Ajakirjandus käsitleb lastesse puutuvaid teemasid päris sageli. Olgu eesmärgiks nende eluolu tutvustamine või lastesse puutuvate probleemide ja kitsaskohtade tõstatamine.

MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht ja meediakoolituste eestvedaja Kerli Kuusk leiab, et laste ja meedia teemal saab käsitleda väga paljut. „Arutelus arutleme nii ajakirjanike pilgu läbi kui ka psühholoogi kogemuse põhjal, millised on parimad viisid tõstatada ja käsitleda lastesse puutuvaid teemasid, küsimusi ja probleeme ajakirjanduses. Samuti käsitleme ajakirjanduses ilmunud lugude põhjal küsimusi, kas ajakirjanduse kaudu kriitiliste üksikjuhtumite käsitlemine aitab kaasa olukorra lahendamisele või vastupidi ja mida võib kaasa tuua lapse identifitseerimine avalikkuses.“, arvas Kuusk.

Oma osa arutelusse annavad tunnustatud Eesti ajakirjanikud Mihkel Kärmas ERRist ja värske Õhtulehe vene keelse portaali peatoimetaja Pavel Ivanov. Psühholoogi nägemust edastab pereterapeut Kätlin Konstabel. Lastekaitse Liidu poolset nägemust edastab Kerli Kuusk, Arutelu juhib Tarmu Tammerk.

„Eetilised valikud laste kajastamisel meedias“ arutelu tomib Arvamusfestivalil reedel kell 18:00 Väärtuste ja Eetika laval.

Lisaks osalevad Lastekaitse Liidu töötajad veel aruteludes „Hallipassi lapsed – kui kaua nuheldakse vanemate patte laste nahal?“, „Lapsevanem uues lastekaitseseaduses“ ja „Noored tööelu muutjana“.