Valmisid infovoldikud kohtumenetluses osalevale lapsele

9. jaanuar 2020
Pilt: Justiitsministeerium

Justiitsministeeriumil valmisid eelmise aasta lõpus kolm brošüüri toetava infoga neile lastele, kes peavad mingil põhjusel osalema kohtumenetluses kas tunnistajana, süüdistavana või perevaidluses.

Voldikud toetavad lapsesõbralikku menetlust ja keskenduvad peamiselt kohtumenetlusele, kuid sisaldavad ka laialdasemalt vajalikke selgitusi, mis puudutavad erinevaid menetluseetappe. Neid saavad lastele ja nende vanematele või teistele lähedastele lugemiseks jagada politseinikud, prokurörid, kohtunikud ja lastekaitse spetsialistid.

„Kuna kohtusse minek võib tunduda esialgu lapsele võõras, on brošüürides kirjas toetav info, et laps ennast selles olukorras kindlamalt tunneks. Juhendeid võib koos ema või isa, mõne teise lähedase ja turvalise inimesega või helista hoopis lasteabitelefonile numbril 116 111 ning küsida nõu sealt,“ selgitas kohtute talituse juhataja Kaidi Lippus.

Brošüür „Laps tunnistaja või kannatanuna kohtus“  aitab lapsel paremini aru saada, mis teda ees ootab, kui on vaja kohtusse tunnistusi andma minna. Voldikus selgitatakse, kes on tunnistaja, kannatanu ja mida nad kohtus teevad, kes on teised inimesed kohtus ja mida nemad teevad, mis kohtus toimub, kuidas kohtus rääkima peab ja mis saab pärast istungit. „Laps süüdistatavana kohtus“ on juhendmaterjal lapsele, keda süüdistatakse kuriteo toimepanemises.

Voldik „Kohus lahendab sinu pere muresid“ on abiks lapsele, kelle arvamust soovib kohtunik ära kuulata perevaidluses. See võimaldab paremini aru saada, mis on kohus, kes seal töötavad ning mida peab laps teadma ja tegema, kui ta on oodatud ärakuulamisele. Vastuse saab küsimustele, miks võib kohtunik tahta lapsega rääkida, miks lapsele kohtus esindaja määratakse, mis istungil toimub ja mis saab pärast kohtunikuga rääkimist.

Brošüürid valmisid justiitsministeeriumi ja kohtute koostöös. Oma panuse andsid ka prokuratuur, advokatuur, õiguskantsleri kantselei, politsei ja sotsiaalkindlustusamet.

Vene keeles on brošüürid leitavad kohtute veebilehelt.

Allikas: Justiitsministeerium


Vaata lisaks

Kriminaalpoliitika.ee – Lapsesõbralik menetlus

https://www.lastekaitseliit.ee/lapsesobralik-oigusemoistmine/