Täna kuulutatakse välja 2016. aasta “Head lasteraamatud”

2. March 2017

Lastekaitse Liidu eestvedamisel valisid lastekirjanduse eksperdid 2016. aastal ilmunud uudiskirjanduse hulgast välja “Head lasteraamatud”. Eelmisel aastal kirjastatud raamatutest parimad kuulutatakse välja täna, 2. märtsil kell 14 Eesti Lastekirjanduse Keskuses toimuval lastekirjanduse aastakoosolekul.
Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust  ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust. Tiitliga pärjatud raamatud varustab Rahva Raamat informatiivsete kleepsudega. Nii suuremates kui väiksemates raamatukogudes juhatavad lugejaid “Hea lasteraamatu” juurde plakatid.
Eesti Lastekirjanduse Keskuse arendusjuhi Anneli Kengsepa sõnul on Lastekaitse Liidu algatatud “Hea lasteraamatu” valimine igati  tänuväärne traditsioon, mis annab võimaluse tutvustada laiemalt üht head  hulka uuemat lastekirjandust. Seekordsesse valikusse jäi 14 lasteraamatut, milles on esindatud nii luule, väikelaste pildiraamatud  kui ka juturaamatud suurematele. “Lastekirjandus puudutab väga paljusid olulisi teemasid laste igapäevast ja seetõttu on Hea Lasteraamat tänulik lugemisvara kindlasti ka igale lapsevanemale,” märkis Kengsepp.
Lastekaitse Liidu juhataja Tõnu Poopuu sõnul on lasteraamat kui põhjatu varalaegas, mida avades ei tea kunagi täpselt sihtpunkti, kuhu lugedes jõuda võib.  Siiski on kindel, et raamatut sulgedes on lugeja palju rikkam nii teadmiste kui emotsioonide poolest. “Hea lasteraamat kestab läbi aegade, jutustades oma kordumatut lugu erinevatele põlvkondadele üha uuesti ja uuesti,” sõnas Poopuu.
Hea lasteraamat:
– on kaunilt kujundatud
– arendab kujutlusvõimet
– inspireerib
– äratab uudishimu
– näitab kui mitmekülgne on maailm
– pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema
– ei sea ealisi piiranguid
– on huvitav nii lapsele kui vanemale
Lastekaitse Liit annab koos partneritega “Hea lasteraamatu” tiitlit välja alates 2009. aastast, aidates lastel, lapsevanematel ja lastega töötavatel spetsialistidel orienteeruda uudiskirjanduses ja leida lugemisvarasse sisukad raamatud heatasemeliste illustratsioonidega.