Lastekaitse Liidu noortekonverents vaatleb lapse õiguste muutumist ajas

19. November 2014

Homme, 20. novembril, algusega kell 11.00 toimub sadamas seisval Tallinki “Romantika” laeval MTÜ Lastekaitse Liit noortekonverents „Õigus olla laps: eile, täna, homme“, mille fookuses on Eesti lapse mured ja rõõmud läbi aja.

Konverents jätkab Lastekaitse Liidu iga-aastast lapse õiguste konventsioonile pühendatud ürituste traditsiooni. Sel aastal aga on tegemist unikaalse konverentsiga, mille on algusest lõpuni kokku pannud noored ise – plaanis on päev ilma ühegi ettekandeta. Ettekannete asemel on kohal külalised meediast, poliitikast ja meelelahutusmaailmast. Oma arvamuse laste õigustest ütlevad välja Robert Rool ja Heidi Tammar; Laine Randjärv, Liisa Pakosta, Jüri Ratas ja Rainer Vakra. Oma vaate tulevikutehnoloogiast esitab Henrik Roonemaa. Lisaks saab näha Improteatrit ja Stand-up komöödiat ning palju muud. Päeva juhivad Kerli Dello ja Nikolai Kunitsõn. Videotervituse teeb haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ning oma lapsepõlve mälestustest räägivad mitmed tuntud ühiskonnategelased.

Konverentsil avaldatakse MTÜ Lastekaitse Liit poolt 01.06.-15.10.2014 läbiviidud uuringu  “Laste ja noorte osalus ja kaasamine koolis” tulemused. Uuringus, milles osales 1787 last üle-Eesti, kinnitas paraku ainult 33% lastest ja noortest, et kool on neid kaasanud koolielu korraldamisesse, samas kui 75% õpilastest soovib antud teemadel kaasa rääkida (13-aastane tüdruk Kääpalt: „Oluline, et suuri otsuseid ja valikuid ei tehtaks ilma õpilaste arvamust arvestamata, ja arutataks kõigiga otsuse tegemise vajalikust või mittevajalikust.“ ).

Samuti antakse kätte MTÜ Lastekaitse Liit video-, foto- ja joonistuskonkursi „Õigus olla laps!“ auhinnad.

Konverentsi saab otse vaadata ka ERRi uudisteportaalist.

Konverents toimub Lapse õiguste kuu raames, mis on pühendatud ÜRO Lapse õiguste konventsiooni 25-ndale aastapäevale. Vaata lähemalt Lapse õiguste kuu tegevusi: http://konventsioon25.lastekaitseliit.ee/, samas saab tutvuda ka konverentsi kavaga.

Noortekonverents toimub projekti “Lapse hääl!” raames, mida toetab Sotsiaalministeerium ja EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel