Koolirahu kuulutatakse 1. septembril välja Viljandis

30. august 2014

Viljandist saab ajaloo jooksul teistkordselt Koolirahu linn ja eestvedaja tuleval õppeaastal. Traditsiooniline Koolirahu väljakuulutamise tseremoonia toimub 1. septembril Viljandi lauluväljakul algusega kell 13.

Viljandi linn võtab Koolirahu liikumise eestvedaja tiitli üle Kuressaare linnalt. Koolirahu väljakuulutamise tseremoonia on iga-aastaseks meeldetuletuseks, et õppijasõbraliku ja turvalise koolikeskkonna loomisega peab tegelema aastaringselt. Koolirahuga ühendame õpilased, õpetajad, kooli juhtkonna ja lapsevanemad tegutsema ühiselt parema koolikeskkonna nimel.

Koolirahu ei pruugi olla iseenesestmõistetav, aga see on eesmärk omaette: kõikide püüd kõikide eest, üheskoos. Koolirahu 2014/15 juhtmõte on«Üheskoos». Üheskoos oleme tugevamad, üheskoos on meid paremini kuulda, üheskoos jätame endast maha suurema jälje. Üheskoos on üleskutse märgata teist enda kõrval, et oma jõud ühendada, sest üheskoos on julgem uusi asju proovida ja muuta midagi enda ümber.

Viljandis väljakuulutatava Koolirahu tseremoonial allkirjastavad Koolirahu lepingu Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Õpilasesinduste Liit, MTÜ Lastekaitse Liit ja Viljandi linn. Esmakordselt annab koolirahu hoidmise nimel allkirja ka Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia kõikide üliõpilaste nimel, et olla toeks ja eeskujuks. Koolirahu lepingu saab sõlmida iga kool, iga klass, iga õpilane, õpetaja, lapsevanem ja koolijuht, et toetada üksteist hoolivuse, julguse, austuse ja sallivuse kaudu.

Koolirahu programm kestab läbi terve õppeaasta ning lisaks spetsiaalselt Koolirahule pühendatud üritustele saavad koolid siduda ka oma klassijuhatajatunnid ning erinevad korralised üritused Koolirahu sõnumi levitamisega. Koolirahu lepingut saab igaüks alla laadida kodulehelt http://koolirahu.lastekaitseliit.ee/koolirahu-leping/.

Koolirahu korraldamine on hea näide turvalist koolikeskkonda väärtustavast ja toetavast omavalitsusest. Koolirahu linna tiitlit on varasematel aastatel kandnud Tallinn, Tartu, Põltsamaa, Viljandi, Valga, Narva, Tartu, Pärnu, Põlva, Elva, Jõgeva, Sillamäe ja Kuressaare. Viljasnis kuulutatakse Koolirahu välja teistkordselt. Esmakordselt Eestis toimus aktsioon 1999. aastal Tallinnas.

Koolirahu edendajaks on MTÜ Lastekaitse Liit ja võrgustiku põhipartneriteks Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Õpilasesinduste Liit, MTÜ T.O.R.E, SA Kiusamise Vastu, UNICEF, Tartu Ülikooli eetikakeskus, Eesti Noorsootöö Keskus, Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Linnade Liit, Eesti Maaomavalitsuste Liit, Eesti Lastevanemate Liit, Eesti Õpetajate Liit ja Koolirahu programmiga liitunud koolid ning omavalitused.

Ootame teid kõiki, üheskoos ja kohtumiseni Viljandi lauluväljakul!

Lisainfo:

http://koolirahu.lastekaitseliit.ee/

https://www.facebook.com/events/964420683583324/

Täpsemalt:

Martin Medar, MTÜ Lastekaitse Liit juhataja, tel  55694365;

Tiivi Tiido, Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja, tel 5273 708