Lastekaitse Liit ja Statoil: koolikiusamine on kogu ühiskonna probleem, millega tuleb meil kõigil tegeleda

28. veebruar 2014

MTÜ Lastekaitse Liit ja Statoil Fuel & Retail Eesti AS sõlmisid koostöölepingu, mille alusel Eesti juhtiv mootorikütuste jaemüüja toetab ligi 16 000 euroga lasteaedades edukaks osutunud projekti „Kiusamisest vaba lasteaed ja kool“ teadvustamist ühiskonnas ja üleminekut koolidesse.

„President Toomas Hendrik Ilves rõhutas vabariigi aastapäeva kõnes hariduse tähtsust. Koolikiusamine aga võib kõik hea hariduse nimel tehtud pingutused hõlpsalt nullida. Seetõttu peaks positiivsema ja sõbralikuma koolikeskkonna arendamisse panustama mitte ainult poliitikud, kohalikud omavalitsused ja õpetajad, vaid ka lapsevanemad ja laiem üldsus tervikuna,“ ütles Statoil Fuel & Retail Eesti AS kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts. Ta kinnitas, et otsuse toetada Lastekaitse Liidu projekti „Kiusamisest vaba lasteaed ja kool“ tegid ettevõtte töötajad ühise hääletuse põhjal.

Lastekaitse Liidu president Loone Otsa sõnul kannatab hinnanguliselt iga viies õpilane pideva koolikiusamise all. See on väga selge signaal, et kiusamisennetust tuleb lisaks lasteaedadele juurutada ka järjepidevalt ning jätkuvalt koolides. „Pilootprojekt algas 10 lasteaias aastal 2010 ja on tänaseks jõudnud juba 347 lasteaeda üle Eesti. Sellega liitutakse pidevalt. Kuivõrd ligi 60% lasteaeda on juba kaasatud, oli igati loogiline laiendada sama metoodikat ka koolidesse. Novembris 2013 alustas 25 pilootkooli üle Eesti,“ rääkis Loone Ots. Ta kinnitas, et laienemise suurim takistus on seni olnud ressursside nappus ja tegevuste lühiajalisus.

Projektis „Kiusamisest vaba lasteaed ja kool“ laienemisel kooli osaleb 25 õppeasutust üle Eesti

Statoili toel täiendatakse Save the Children Denmark ja Taani kroonprintsessi Mary Fondi poolt valminud metoodilist materjali nii 25 pilootkooli tarbeks kui ka hilisemaks laienemiseks koolidele. „Statoili abiga saame luua lisaväärtust ja toota metoodikaga seotud infomaterjale nii lastevanematele, koolidele kui ka igapäevaseks kasutamiseks lastele endile,“ rääkis Alar Tamm, Lastekaitse Liit juhataja. Veebruaris toimus ka Lastekaitse Liidu ja Statoili ühine meediakampaania „Puhas auto – puhas rõõm“ projekti toetuseks. Lapsevanemad ja õpetajad saavad iganädalaselt teavet Vikerraadio saatest „Huvitaja“, kus räägitakse positiivsest kasvatusest ja sellest, kuidas kasvada heaks lapsevanemaks.

„Statoili partnerlus on väga tähtis meile ning eeskujuks Eesti ühiskonnale tervikuna. Loodan, et Statoili väärt tegu suunab ka teisi ettevõtteid mõtlema sotsiaalküsimustest ja panustama positiivse väärtuskasvatuse kaudu meie ühisesse tulevikku – lastesse,“ rõhutas Tamm.

Kolm sihtrühma: õpilased, lastevanemad ja õpetajad

Taanist pärit tõenduspõhine metoodika „Kiusamisest vaba kool” lähtub lapsest ning keskendub kogu klassi kollektiivile ja laste väärtuskultuuri edendamisele tervikuna. Eesmärk on luua algklasside laste vahel üksteist arvestav ja kaasav suhe ning kujundada kiusamist ennetav käitumiskultuur, mille suhted põhinevad austusel ja sallivusel. Nii on loodud keskkond, kus lapsed hoolivad üksteisest, sekkuvad kiusamise korral ja abistavad kaitsevalt kaaslast, kes seda vajab.

Kiusamisennetuseks peavad õpilased, õpetajad, lastevanemad ja kogukond koos ning ühistöös toimima, et luua ning toetada kodus, klassis ja koolis lastevahelisi häid suhteid. Metoodika pakub koolielus ja igapäevaseks õppetööks vahendeid, kuidas ennetada kiusamisolukordi ja kuidas seista enda või teiste eest, kui kogetakse näiteks tõrjutust, narrimist, halvustamist. Sõbralikuma ja positiivsema koolikeskkonna saavutamiseks on vajalik probleemi ennetamisega tegeleda juba varases koolieas.

Lisateave www.kiusamisestvabaks.ee

Lisainfo:

Alar Tamm

MTÜ Lastekaitse Liit juhataja

Tel.: 508 6656

Jaanus Pauts

Statoil Fuel & Retail Eesti AS kommunikatsioonijuht

Tel.: 5274553