15.-24.11 Just Filmil linastuva lapse õiguste eriprogrammi fookuses on tähelepanuta jäänud lapsed ja noored

12. November 2013

Tänavuse Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) raames 15.-24.11 toimuval noorte- ja lastefilmide festivali Just Film lapse õiguste eriprogrammis linastuvate filmide fookuses on laste ja noorte elu kulgemine koos murede, rõõmude, arusaamatuste ja õnnehetkedega.
Lasteombudsmani üks ülesanne on lapse õigustest teavitamine ja lastega seotud kriitiliste teemade tõstatamine. Koos Just Filmi meeskonna, lasteombudsmani, justiitsministeeriumi ja MTÜga Lastekaitse Liit lapse õiguste eriprogrammi valitud filmid pööravad seekord enam tähelepanu abi vajavate laste märkamisele, kooliga seotud probleemidele ning üksinduses olevatele lastele. Programmis linastuvate filmide puhul on meie läbiv sõnum: ükski laps ei tohi oma murega üksi jääda!
Lapse õiguste eriprogrammi kaudu tahame üles kutsuda kõiki lapsevanemaid, õpetajaid, lastega töötavaid spetsialiste ja kaasõpilasi, et nad oleksid teiste suhtes tähelepanelikumad, kuulaksid üksteist ja märkaksid üksteise muresid enne, kui neist saavad probleemid.

Küsige, kuidas teid ümbritsevatel lastel igapäevaselt läheb ja pakkuge võimalust olla kuulatud.

Kui mure on tõsisem, tuleks sellest rääkida ka koolipsühholoogi või –sotsiaaltöötajaga ning pöörduda ka kohaliku omavalitsuse lastekaitse- või sotsiaaltöötaja poole. Alati võib murega helistada lasteabitelefonile, mille number on 116111. Olgu lapse mure milline tahes, noore ja lapse jaoks on see tõsine asi ja igal lapsel peab olema võimalik enda muredest ja hirmudest rääkida ning abi saada.
Lapse õiguste eriprogrammi filmide juurde kuuluvad traditsiooniliselt ka arutelud, mille käigus erinevad laste kaitsmise ja toetamisega seotud spetsialistid filmides nähtu üle arutavad ja Eestiga seonduvalt lahkavad.

Kava:

15/11/13 Solaris kino Nokia saal 16:00 Verevend Järgneb arutelu

15/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 9 19:30 Elevantide taak Järgneb arutelu

17/11/13 Solaris kino Nokia saal 18:30 Elevantide taak

18/11/13 Solaris kino Saku saal 17:00 Sa tahad, et ma ta tapaksin?

18/11/13 Solaris kino Nokia saal 20:00 Pluuto Järgneb arutelu

19/11/13 Õiguskantsleri Kantselei (Kohtu tn 8, Tallinn) (eelregistreerimine tel 693 8442) 15:00 Verevend Järgneb arutelu

19/11/13 Solaris kino Nokia saal 16:00 Lapseigatsus Järgneb arutelu

20/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 8 17:00 Verevend Järgneb arutelu

20/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 9 17:30 Me olime lapsed

21/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 8 17:00 Valentini tee Järgneb arutelu

22/11/13 Solaris kino Nokia saal 16:00 Elevantide taak Järgneb arutelu

22/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 8 17:00 Sa tahad, et ma Järgneb arutelu

22/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 8 19:00 Pluuto Järgneb arutelu

24/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 8 17:00 Lapseigatsus

24/11/13 Coca-Cola Plaza Saal 9 19:30 Me olime lapsed Järgneb arutelu
Õiguskantsleri Kantseleis 19. novembril kell 15 linastuv film „Verevend“ on usaldusest ja lähedase usaldusisiku tähtsusest rääkiv südamlik film, mis avab ilmekalt sõpruse arenemise teekonna. See on emotsionaalne dokumentaallugu noormehest, kes eneseotsingute käigus satub India reisil AIDSi põdevate hüljatud laste hooldekodusse. Katsed kodumaal eluga uuesti kohaneda luhtuvad ning noormees kolibki Indiasse, et tegeleda lastega, kellel pole maailmas mitte midagi ega kedagi.
Filmile järgneval arutelul osalevad ekspertidena Margit Sarv Õiguskantsleri Kantselei laste õiguste osakonnast, Jane Snaith MTÜ-st Lapse Huvikaitse Koda ning Triin Lumi SEB Heategevusfondist, arutelu modereerib Õiguskantsleri Kantselei laste õiguste osakonna nõunik Andra Reinomägi.

Arutelu keskendub märkamise ja hoolimise kõrval ka sellele, mida asendushooldusel olevad lapsed vajavad – ennekõike peret, aga ka võimalikult stabiilseid inimsuhteid, pikaajalist ja mitmekülgset tuge. Eriseansi ja arutelu orienteeruv lõpp on kell 18.
19. novembril algusega kell 15 Õiguskantsleri Kantseleis (Kohtu tn 8, Tallinn) toimuvale eriseansile palume kõigil huvilistel end eelnevalt registreerida telefonil 693 8442, seansile pääseb 90 esimest soovijat.

Vaata lapse õiguste eriprogrammi infot siit.

Lisainfot Just Filmil linastuvate filmide kohta leiad Just Filmi kodulehelt.

Tule filme vaatama ja mõtle kaasa! Märka abi vajavat last enda kõrval, aita teda ja anna temast täiskasvanutele teada, kui ta ise seda teha ei julge. Üksi laps ei tohi murega üks olla!