Hooli endast ja oma lapsest- katkesta vägivallaahel!

30. november 2012

Tallinna Naiste Kriisikodu viib alates 25. novembrist, rahvusvahelisest naistevastase vägivalla vastu võitlemise päevast kuni 10. detsembri, rahvusvahelise inimõiguste päevani, läbi sotsiaalkampaania „Hooli endast ja oma lapsest – katkesta vägivallaahel!“

Pahatihti arvatakse, et peretülid on iga pere siseasi ning seda, kui mees või naine kannatab perevägivalla all, peetakse tema enda süüks. Selline mõtteviis peegeldab kahjuks teadmatust ja probleemi puudulikku tundmist. Liiatigi unustatakse, et sageli on peres ka lapsi, kes kannatavad täpselt samamoodi ja nende abistamine on vältimatu. Enamik naisi, kes on pöördunud varjupaikade poole, on vajanud abi just koos lastega. Tallinna Naiste Kriisikodus on aastatel 2005-2012 majutusel olnud 409 naist ja 144 last, erinevaid nõustamisi on saanud 3208 naist ja ka enamikul neist on lapsed.

Käesoleval ajal ei teadvustata Eesti ühiskonnas küllaldaselt perevägivalla kahjulikku mõju seda pealtnäinud lapse psüühikale ja arengule. Kõige olulisemad inimesed lapse elus on tema vanemad ja just eelkoolieas mõjutavad vanemate käitumismudelid ja lähikeskkonnast tulev info last kõige enam. Väikelapseeas saavad paika lapse isiksuse põhijooned, mis üldjuhul arenevad vastavalt eeskujule, mida lapsed oma vanematelt saavad.

Kampaania kutsub üles märkama perevägivalda, teadvustama suhtemudelite edasikandumist järgmistele põlvkondadele  ja katkestama vägivallaahela.

Kriisikodu on avanud kampaania raames eraldi veebilehekülje http://hooliendast.naisteabi.ee tutvustamaks perevägivalla pealtnägemise mõju ohtlikkust laste psüühikale ja edasisele elule. Virtuaalsel teel saab oma sõna sekka ütelda ning infot levitada Facebooki lehel www.facebook.com/AvaSilmad.