MTÜ Lastekaitse Liidu ümarlaud “Lapse parima huvi väljaselgitamine perevägivalla juhtumites”!

21. september 2012

21.09, algusega 11.00 toimub MTÜ Lastekaitse Liit eestvedamisel nelja “Laps perevägivalla ohvrina” lähisuhtevägivalla ümarlaudade sarja teine ümarlaud “Lapse parima huvi väljaselgitamine perevägivalla juhtumites”.

ÜRO lastevägivalla uuring toob välja peresisese lastevastase vägivalla tagajärjed, milleks on World Report on violence against children (Genfi 2006)  järgi “Letaalsed ja mitteletaalsed vigastused, kognitiivsed kahjustused ja arenguhäired…Üha kasvav tõendusmaterjali hulk viitab, et kokkupuutumine vägivalla või traumaga muudab arenevat aju, sekkudes normaalsetesse neuroloogilise arengu protsessidesse.” 

Küsimus on selles, et mida lapsed vajavad!? Peab kahjuks tõdema, et iga kodu pole lapse jaoks kõige turvalisem paik, sest kogetud ja pealt nähtud koduvägivald on kinnistunud igaveseks ning jätnud jälje lapse tulevikku ning arengusse. Need lapsed mitte ainult ei näe pealt, kuidas üks vanem ründab teist, vaid nad kuulevad ka vägivaldse käitumisega kaasnevaid helisid ja hääli ning on tunnistajaks vägivallale viitavatele märkidele.

„Me õega kardame väga,” tunnistab üks 9-aastane tüdruk. „Me vanemad kaklevad tihti ja meil on hirm, et nad lähevad lahku. Nad kaklevad siis, kui me oleme teisel korrusel ja nad arvavad, et me ei tea, mis toimub, kuid tegelikult teame küll.”

Lihtsaid lahendusi pole ja probleemi tõeline ulatus hoomamata. Nelja ümarlaua eesmärgiks on valdkonna koostöövõrgustiku teadlikkuse tõstmine lähisuhtevägivalla mõjust lastele ja konkreetsete ettepanekute koostamine probleemide lahendamiseks. Oluline on, et ka lastel on vajalikud teadmised ja usk, et on olemas täiskasvanud, kes neid kuulavad, usuvad ja kaitsevad.

Teine ümarlaud toimub 21.09, 11.00-15.30 Õiguskantsleri Kantselei II korruse peeglisaalis (Kohtu 8, Tallinn).

Pressiteate koostas: Kiira Nauts, MTÜ Lastekaitse Liit

Lisainfo:

Alar Tamm, MTÜ Lastekaitse Liit juhataja, tel: 6311128

Kiira Nauts, MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht, tel: 53771086