“EELKOOLIEALISE AUTISTLIKU LAPSE ABISTAJA BAASKOOLITUS”

16. august 2011

Kui Sinu kutsumus on töötada  lastega ning Sa tead, et võiksid olla heaks kaaslaseks väga erilisele lapsele, siis ootame Sind osalema Põhja-Eesti Autismi Liidu ja Autismiabi Keskus Allisson poolt läbi viidavale koolitusele :

 

“EELKOOLIEALISE AUTISTLIKU LAPSE ABISTAJA BAASKOOLITUS”

Koolituse sihtgrupp: inimesed, kellel on motivatsioon ja eeldused töötada erivajadusega lastega

Koolituse eesmärk: anda osalejatele baasteadmised asumaks tööle autistliku lapse abistajana lasteaias/erinevates sotsiaalsetes ettevõtmistes/ pere juures kodus

Koolituse tulemus: koolituse edukalt läbinutele väljastatakse vastav tunnitus ning lõpetajad on pädevad töötama eelkooliealise autistliku lapse abistajana

*Toimumise koht: Tallinn

*Koolitajad ja programm on toodud allpool.  

Koolituse maht on 52 tundi  ning koosneb kolmest moodulist

I moodul – 27.-28. september 2011

*II moodul – oktoobri lõpp 2011 (2 järjestikust päeva)

*III moodul – novembri lõpp 2011 (2 järjestikust päeva)

*II ja III mooduli kuupäevad, täpne toimumiskoht ning lõplik loetelu koolitajatest täpsustuvad eeloleva nädala jooksul

Koolituse maksumus 60 EUR (võimalik maksta moodulite kaupa, üks moodul 20 EUR)

Anna oma osalemissoovist teada hiljemalt 1. septembriks 2011

tel 56219050 või e-mailile kristel.allisson@gmail.com

Täiendav koolitust puudutav info veebis www.autism.ee

Kohtade arv on piiratud!

 

*Koolitust toetab Hasartmängumaksu Nõukogu

 

Koolituse kestvus kokku 52 tundi, mis koosneb:

  • Auditoorsest õppest (38 tundi)
  • Praktikast (10 tundi)
  • Lõputööst (4 tundi)

 

I moodul 27.-28.09.2011 kell 10:00-17:00

 

Teemad: Autismist – autismi spekter, erinevad vormid ja nendega toimetulek. Tekkepõhjused. Varajane märkamine ja diagnoosimine.  Meditsiiniline tugi. Teisesed diagnoosid. (n. epilepsia). Praktilised teadmised tööks autistliku lapsega. Autistliku lapse abistaja teenus – olemus ja perspektiiv. Välismaa mudelid. PEALi  olemus ja tegevus. Perede ootused . Ülevaade erinevatest sekkumistest. Sekkumise vajalikkus. Eripedagoogika autismist lähtuvalt. (Eestis rakendatavad eripedagoogika programmid) .  Masgutova meetodi tutvustus. + kogemuslugu. Tegevusteraapia.

Koolitajad: Ivica Mägi, Maret Rander, Pille Kivinurm, Anne Kurt, Anne-Liis Ostov

II moodul okt 2011 kell 10:00-17:00

 

Teemad: Pere- ja võrgustikutöö. Autistlike laste jälgimine ja nendega suhtlemine, kasutades erinevate teraapiate elemente. Individuaalne lähenemine. Ülevaade alternatiivse kommunikatsiooni võimalustest. Piktogrammid, PECS pildid, kommunikatsioonipassid, kommunikaatorid. Biomeditsiiniline sekkumine. Gluteeni- ja kaseiinivaba toitumine. Lapse üle- ja alastimulatsioon – kuidas seda ära tunda ja last aidata? Sensoorsed häired autistlikel lastel. Perede kogemuslood.

Koolitajad: Ivica Mägi, Kristi Lumera, Kristel Talv

 

III moodul okt 2011 kell 10:00-17:00

 

Teemad: Suhtlemispsühholoogia (enesekehtestamine, eneseväljendamine ja motivatsioon) ja nõustamise alused. Perepsühholoogia  (märkamine, pere võimalustega arvestamine, pere psühholoogiline toimetulek, initsiatiiv pere ja lasteasutuse kontekstis). Isiklik toimetulek ning teadlikkus võimalustest, õigustest ja kohustustest. Psühhohügieen. Supervisioon. Riiklikud tugivõimalused. Rehabilitatsioon. Seadused. KOV-iga koostöö. Kogemuslugu – Autistlik laps tavarühmas koos abistajaga.

Koolitajad: Ivica Mägi, Madli Mikli, Heli Kaldoja

PRAKTILINE OSA – Iga mooduli osaks on praktika, mille käigus iga koolitatav saab omale nö. praktika-pered, kellega moodulite vahele jääval ajal kohtutakse vabalt aegu kokku leppides erinevates situatsioonides (nt kodus, tänaval, poes, mänguväljakul, loomaaias, ujulas, kinos, lasteasutuses jne.) Juhendajad – PEAL-i pered.

ISESEISEV TÖÖ (lõputöö) – Terve koolituse aja vältav ühe autistliku lapse vaatlus ( tööjuhendid saab esimese koolituspäeva lõpus). Juhendajad – PEAL-i pered.

KOOLITAJAD

IVICA MÄGI on Põhja-Eesti Autismi Liidu juhataja ja kahe poja ema, kellest noorem on autistlik laps. Ivical on lõpetamisel magistriõpingud Tallinna Ülikooli Sotsiaaltöö Instituudis, kus ta on suuremalt jaolt pühendunud just autismivaldkonna uurimisele ja arendamisele. Lisaks on ta läbinud autismikoolitusi Eestis ja välisriikides, teeb usinalt koostööd Inglismaa spetsialistidega ning tegutseb selle nimel, et Eestis oleks autismispektri häiretega lastel ja peredel igakülgne toetus ja abi olemas nii sotsiaal- kui haridussfääris.

MARET RANDER ( Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus, eripedagoog )

PILLE  KIVINURM ( Aktiviseerimiskeskus Ave, psühholoog )

KRISTI LUMERA omab ligi 6 aastast töökogemust erilasteaias, autismiga laste rühmas. Kristi on õppinud koolieelse lasteasutuse õpetajaks ja on lõpetamas Tallinna Ülikoolis magistriõpingud eripedagoog-nõustaja erialal. Lisaks on ta veel osalenud paljudel autismialastel koolitustel ning jaganud rohkelt oma teadmisi paljudele Eesti ülikoolide tudengitele või erinevatele spetsialistidele.

 

HELI KALDOJA ( Aktiviseerimiskeskus Ave, spetsialist )

 

ANNE KURT ( Aktiviseerimiskeskus Ave, tegevusterapeut)

 

MADLI MIKLI on töötanud autistliku lapse tugisikuna lasteaias, läbinud vastava valdkonna koolitused ning õppinud palju töö käigus.

 

ANNE-LIIS OSTOV on Põhja-Eesti Autismi Liidu liige ning autistliku lapse ema.

 

KRISTEL TALV on Põhja-Eesti Autismi Liidu juhatuseliige ning autistliku lapse ema.