Eksperdid omistasid “Hea Raamatu” märgi 13-le lasteraamatule

31. January 2011

MTÜ Lastekaitse Liidu eestvedamisel valisid jaanuari viimastel päevadel lastekirjanduse eksperdid 2010 aastal ilmunud uudiskirjanduse hulgast taaskord välja parimad lasteraamatud.

Oleme olukorras, kus lasteraamatuid ilmub palju ja vanematel on raske valida oma lastele väärt kirjandust. Et leida üles hea lasteraamat, on vaja kursis olla uudiskirjandusega. Heade lasteraamatute lugemine suurendab aga laste lugemishuvi. Seda probleemi leevendada püüdes hakkas Lastekaitse Liit 2009. aasta kevadel välja andma “Hea raamatu” märki.

Tavalise 10 parima raamatu asemel valiti sellel korral välja 13 raamatut. Valiku tegemisel arvestati eri vanuses lastega: mudilastest kuni põhikooli lõpetajani. Žanriliselt otsustas žürii esile tõsta ka hea luule- ja aimeraamatu.

Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed üle Eesti: eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust, Emakeeleõpetajate Seltsist lisaks  lasteraamatukogude töötajad  ja lastekirjanduse uurijad. Valiku tegemisel võeti arvesse ka laste endi arvamust.

Parim luuleraamat

Karukell ja kellakaru – Peeter Volkonski

Parim aimeraamat

Risti-rästi läbi Eestimaa – Kristjan Jaak Kangur, Eva Kolli, Ruth Laane, Sirje Laidre, Sirje Ootsing, Kersti Tormis

Eelkool  
Kiisu raamat -Heli Illipe-Sootak
Mannikese lugu – Aidi Vallik
Oo, kui kaunis on Panama – Janosch

Noorem kooliiga

Tobias ja teine B, Piret Raud

Seiklus salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas, Kaspar Jancis

Õuduste kool, Grigori Oster

 

Keskmine kooliiga

Georg ja universumi salavõti, Stephen Hawking, Lucy Hawking

Kiilivõrendik, Eva Ibbotson

Andja, Lois Lowry

 

Noored

Ööloom, Kate Thompson

Nullpunkt, Margus Karu

Hea lasteraamat on kaunilt kujundatud, arendab kujutlusvõimet, inspireerib, äratab uudishimu, näitab, kui mitmekülgne on maailm, pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema, ei sea ealisi piiranguid, on huvitav nii lapsele kui vanemale.

 

Lisainformatsioon:

Käthlin Mikiver

MTÜ Lastekaitse Liit

64 184 86

infokeskus@lastekaitseliit.ee